Προσβάσιμα είναι πλέον ξανά στην Τουρκία τα κοινωνικά δίκτυα, μετά τη συμμόρφωσή τους στις οδηγίες των τουρκικών αρχών να κατεβάσουν φωτογραφίες από την τραγική ομηρία του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράν.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, και η Google αφαίρεσε από τα αποτελέσματα αναζήτησης τις φωτογραφίες -προηγουμένως, το «μπλάκαουτ» είχε επηρεάσει μεταξύ άλλων το Twitter, Facebook και το YouTube.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, το YouTube (που ανήκει επίσης στην Google) ήταν το τελευταίο από τα μεγάλα δίκτυα που συμμορφώθηκε τη νύχτα προς Τρίτη, μετά το Twitter και το Facebook.

Στις 31 Μαρτίου, ο εισαγγελέας Κιράζ κρατείτο όμηρος περισσότερες από έξι ώρες μέσα σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης από δύο ενόπλους, μέλη τουρκικής ριζοσπαστικής ακροαριστερής οργάνωσης, η οποία ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες της επιχείρησής της.

Ο εισαγγελέας και οι δύο απαγωγείς σκοτώθηκαν μετά την επέμβαση της αστυνομίας.

Στην απόφαση που είχε εκδώσει τη Δευτέρα, ο δικαστής της Κωνσταντινούπολης έδωσε επίσης εντολή στη μηχανή αναζήτησης Google να αποσύρει τις φωτογραφίες από την ομηρεία του εισαγγελέα, διαφορετικά θα απαγορευόταν η πρόσβαση στην Τουρκία, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Η απόφαση του εισαγγελέα προκάλεσε την οργή των τούρκων χρηστών του Διαδικτύου, της αντιπολίτευσης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων προάσπισης της ελευθερία της έκφρασης.

Ήδη, υπενθυμίζετεαι, έχει διαταχθεί δικαστική έρευνα κατά επτά εφημερίδων που δημοσίευσαν τις φωτογραφίες του εισαγγελέα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters