Αυστηρότερη στάση υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθιστώντας νομικά δεσμευτική την υποχρέωση των ελληνικών τραπεζών να μην αυξήσουν την έκθεσή τους σε βραχυπρόθεσμο ελληνικό χρέος για προληπτικούς λόγους.

Σε μια χρονική περίοδο που το Ελληνικό Δημόσιο ουσιαστικά «λιμοκτονεί» από την έλλειψη ρευστότητας και χρησιμοποίει χρηματικά διαθέσιμα φορέων για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις, η ΕΚΤ αφενός λόγω των νομοθετικών περιορισμών, αφετέρου λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος από τις μεγάλες εκροές καταθέσεων, υιοθετεί ακόμη πιο απόλυτη στάση στο θέμα των εντόκων που μπορούν να καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες.

Σημειώνεται πως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ την προηγούμενη Τετάρτη 18 Μαρτίου είχαν εξετάσει το κατά πόσον πρέπει να κάνουν νομικά δεσμευτικές τις πρόσφατες προειδοποιήσεις στις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την ποσότητα των εντόκων γραμματίων που διαθέτουν.

Η ΕΚΤ σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες μετέτρεψε τελικά την σύσταση σε νομικά δεσμευτική, καθώς μια από τις ελληνικές τράπεζες φέρεται να αγνόησε την σύσταση που είχε απευθύνει ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (Single Supervisory Mechanism – SSM). Η σχετική απόφαση της ΕΚΤ φέρεται να κοινοποιήθηκε ήδη στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Πρόσωπο εξοικειωμένο με την κατάσταση σχολιάζοντας την στάση της ΕΚΤ υποστήριξε πως είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί από πλευράς νομισματικής πολιτικής. «Ως κεντρικές τράπεζες, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδα έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά ως εξασφαλίσεις περισσότερα έντοκα γραμμάτια. Ως επόπτες, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδα καθοδηγούν τις τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεσή τους σε ελληνικό χρέος για προληπτικούς λόγους. Και οι δύο αυτές αποφάσεις κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως χθες ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αντέδρασε έντονα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής σε επικρίσεις ευρωβουλευτών που υποστήριξαν πως «εκβιάζει» την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι η συνολική έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα φτάνει σήμερα τα 104 δισ. ευρώ ή 64% του ελληνικού ΑΕΠ, όταν τον Δεκέμβριο 2014 ήταν μόλις στ6α 50 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για τη χώρα στην οποία η ΕΚΤ έχει τη μεγαλύτερη έκθεση», είπε.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ