Με την ανεργία που υπάρχει, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η κρίση τελείωσε στην Ισπανία, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, στην συνέντευξη που παραχώρησε στην El Pais. O ίδιος πάντως, δηλώνει αισιόδοξος ότι τα πράγματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

«Πρέπει να δώσουμε χρόνο στον χρόνο» λέει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: Η εντύπωση που έχω είναι ότι η ισπανική κυβέρνηση έκανε μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, πήρε δύσκολες αποφάσεις, έλυσε το ζήτημα με τις τράπεζες. Η ανάπτυξη είναι εκεί, δεν έχει φτάσει επαρκώς στο θέμα της απασχόλησης και αυτό μπορεί να δημιουργήσει λάθος εντύπωση στους Ισπανούς, ότι τα πράγματα δεν κινούνται στην σωστή κατεύθυνση.

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι στη χώρα της Ιβηρικής υπάρχουν 5,5 εκατομμύρια άνεργοι, ο Γιούνκερ συνιστά υπομονή: «Αντιλαμβάνομαι την ανυπομονησία των πολιτών, θέλουν να δουν άμεσα αποτελέσματα. Αλλά πρέπει να δώσουμε χρόνο στον χρόνο.»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επιχειρεί να εξηγήσει πού έχουν δίκιο και πού άδικο κόμματα όπως το Podemos.

Αυτός ο νέος τύπος κομμάτων (σ.σ. όπως το Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ) συχνά αναλύουν με ρεαλισμό την κατάσταση, εξηγούν με οξύ τρόπο τις τεράστιες κοινωνικές προκλήσεις. Αλλά όταν κερδίζουν τις εκλογές είναι ανίκανοι να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους, να κάνουν πραγματικότητα τα προγράμματά τους. Οι προτάσεις ορισμένων από αυτά τα κόμματα δεν είναι συμβατές με τους ευρωπαϊκούς κανόνες: θα οδηγούσαν σε πλήρες μπλοκάρισμα.

Σε άλλη ερώτηση γιατί οι λαοί του Νότου της Ευρώπης έχουν την εντύπωση ότι η ευελιξία σταματά όταν το πράγμα φτάνει στα προβλήματα της Γαλλίας ή (την περασμένη δεκαετία) της Γερμανίας, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνει ότι ακόμα και χώρες του Νότου δεν αντιμετώπισαν θετικά τη νέα παράταση που πήρε η Γαλλία για να μειώσει το έλλειμμά της.

«Δεν βλέπω και στη Γαλλία μεγάλο ενθουσιασμό. Μοιάζει να είναι δώρο, αλλά δώρο-δηλητήριο» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όσο για την άποψη ότι η Γερμανία κυβερνά την Ευρώπη με σιδηρά πυγμή, άποψη ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα, ο λουξεμβούργιος αξιωματούχος αρκείται να υπενθυμίσει ότι υπήρξαν χώρες πολύ πιο σκληρές με την Αθήνα: Ολλανδία, Αυστρία, Σλοβακία, οι χώρες της Βαλτικής. Πρόσφατα και οι χώρες της Ιβηρικής…

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ