Η ουκρανική κρίση και η κοινή γαλλογερμανική πρωτοβουλία για ειρηνική διέξοδο βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στη συνάντησή της με τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, την ώρα που εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες με Κίεβο και Μόσχα.

Ιδιαίτερα το ζήτημα της αποστολής εξοπλισμού στις ουκρανικές δυνάμεις έχει ανακύψει ως παράγοντας διχογνωμίας μεταξύ των χωρών της Δύσης, καθώς οι ΗΠΑ μοιάζουν να το εξετάζουν όλο και στενότερα αλλά δεν βρίσκουν σύμφωνη την Ευρώπη.

H καγκελάριος φτάνει το απόγευμα της Δευτέρας στο Λευκό Οίκο και αναμένεται να παρουσιάσει στον αμερικανό πρόεδρο τα σημεία της γαλλογερμανικής πρότασης και την κατάσταση στο διπλωματικό πεδίο εν όψει της Τετάρτης, οπότε και σχεδιάζεται η τετραμερής συνάντηση Ολάντ, Μέρκελ, Πούτιν και Ποροσένκο στο Μινσκ.

Οι τόνοι των τελευταίων ημερών πλησιάζουν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όπως φάνηκε (και) στο συνέδριο για τη Διεθνή Ασφάλεια στο Μόναχο. Όσον αφορά τις συνομιλίες, η απόπειρα των δύο ηγετών για συνολική λύση ξεκινά από τη συμφωνία εκεχειρίας -η οποία δεν έχει τηρηθεί στο παρελθόν- και το Βερολίνο δεν έχει κρύψει πως θεωρεί αβέβαιη την έκβαση της πρωτοβουλίας.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν την πρωτοβουλία την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές στην Ουάσινγκτον για αποστολή όπλων στις ουκρανικές δυνάμεις. Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όμως επιμένουν πως -όσο και αν κατηγορούν επίσης τη Ρωσία για υποστήριξη των φιλορώσων ενόπλων στην Ουκρανία- «μόνη οδός είναι η διπλωματία».

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το εάν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ικανοποιήσουν το αίτημα του Κιέβου για αποστολή εξοπλισμού. Το ίδιο έκανε, από το βήμα του συνεδρίου στο Μόναχο, και ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Και οι δύο υποβάθμισαν τις αναφορές που θέλουν την Ουάσινγκτον να δυσφορεί απέναντι στην στάση που κρατούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επί του ζητήματος. Ανάμεσα σε αυτές, η γερμανίδα υπουργός Άμυνας είχε δείξει την αντίθεση του Βερολίνου σε αποστολή εξοπλισμού στο Κίεβο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ