Ένα ακόμα κοινωνικό στερεότυπο καταρρίπτουν αμερικανοί επιστήμονες, υποστηρίζοντας ότι τελικά άνδρες και γυναίκες δεν διαφέρουν τόσο πολύ, αλλά μοιάζουν περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε.

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αϊόβα υποστηρίζουν ότι το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών έχει δημιουργηθεί από την έμφυτη τάση του ανθρώπου να επικεντρώνεται σε ακραίες διαφοροποιήσεις αντί των πολλών μικρών ομοιοτήτων μεταξύ των δύο φύλων.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό, μετά από ανάλυση 100 χαρακτηριστικών της προσωπικότητας που είχαν αναδειχθεί από διάφορες μελέτες στις οποίες είχαν λάβει μέρος συνολικά 12 εκατομμύρια άτομα.

Η επεξεργασία των δεδομένων ανέδειξε σε ποσοστό 80% αλληλοεπικάλυψη του 75% των ψυχολογικών χαρακτηριστικών μεταξύ ανδρών και γυναικών, περιλαμβανομένου του στρες, της θνησιμότητας και του ρίσκου.

Μάλιστα, οι ομοιότητες ίσχυαν ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά και κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Πάντως, εντοπίστηκαν και ορισμένα χαρακτηριστικά στα οποία υπάρχει σημαντικό κενό μεταξύ ανδρών και γυναικών. Για παράδειγμα, οι άνδρες είναι περισσότερο επιθετικοί και αρρενωποί, ενώ οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στον πόνο και έχουν πιο στενές σχέσεις με τους συγγενείς τους.

«Τα ευρήματά μας ισχύουν ακόμα και αν λάβουμε υπόψη μας γνωστικά χαρακτηριστικά, όπως η ευφυΐα, ή η αυτό-ικανοποίηση από τις επιλογές ζωής, ή γενικότερη κατάσταση της υγείας του κάθε ατόμου», σχολιάζει ο Δρ Ζλαταν Κριζαν, επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr