Την εισαγωγή ενιαίας κλίμακα για όλα τα εισοδήματα ανεξαρτήτως πηγής σχεδιάζει η κυβέρνηση, ενώ προωθεί τη φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ με μία δεύτερη προοδευτική κλίμακα η οποία θα αφορά ακίνητα, αλλά και καταθέσεις και επενδυτικά προϊόντα.

Οι σχετικές εξαγγελίες αναμένονται να γίνουν κατά την ανάγνωση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης και αποσκοπούν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη πως οι έχοντες και κατέχοντες στην Ελλάδα θα φορολογούνται εφεξής όπως τους αναλογεί.

Όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως πηγής θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα, η οποία θα διαθέτει πολλά κλιμάκια προκειμένου να διασφαλίζεται η προοδευτικότητα της φορολογίας. Οι δε ανώτατοι συντελεστές φορολόγησης των φυσικών προσώπων θα αυξηθούν άνω του υφιστάμενου 42%.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» το αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 12.000 ευρώ με αύξηση 2.000 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί και 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο, ήτοι για τις οικογένειες με δύο παιδιά θα ανέρχεται σε 16.000 ευρώ και σε 19.000 ευρώ για τις οικογένειες με τρία παιδιά.

Ποσοστό των δαπανών διαβίωσης των φορολογουμένων που αναγνωρίζονται στη φορολογία φυσικών προσώπων θα αφαιρείται από τον φόρο και όχι από το εισόδημα, κάτι που σήμερα ευνοεί τα μεγάλα εισοδήματα, ενώ οι εκπτώσεις φόρου δεν γίνονται με τη χρησιμοποίηση σταθερών συντελεστών.

Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη στοχεύει να αξιοποιήσει το Περιουσιολόγιο και στη βάση αυτή εξετάζει τη φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ με μία δεύτερη προοδευτική κλίμακα η οποία θα αφορά ακίνητα, αλλά και καταθέσεις και επενδυτικά προϊόντα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ