Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τι είναι αυτό που «πυροδοτεί» την ανάπτυξη ενός εκ των πιο επιθετικών υποτύπων του καρκίνου του μαστού, δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες για την καλύτερη αντιμετώπισή του, σύμφωνα με σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Communications.

Οι ερευνητές του Wellcome Trust Sanger Institute εντόπισαν ένα γονίδιο που ευθύνεται για την εκδήλωση του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού, ενός ταχέως αναπτυσσόμενου και δύσκολου στη αντιμετώπιση όγκου. Ο συγκεκριμένος υποτύπος της νόσου, αφορά μια στις πέντε περιπτώσεις και προσβάλλει κυρίως νεαρές γυναίκες, μεταξύ 20 και 40 ετών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι έχει περισσότερες πιθανότητες μετάστασης πέραν του μαστού καθώς και επανεμφάνισης μετά τη θεραπεία, ειδικά στα αρχικά στάδια της αγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα υπάρχοντα αντικαρκινικά φάρμακα, όπως η ταμοξιφαίνη που θεωρείται πολύ αποτελεσματική έναντι του καρκίνου του μαστού, αποδεικνύονται στην πράξη άχρηστα έναντι της επιθετικής αυτής μορφής της νόσου.

Ωστόσο, η ανακάλυψη των βρετανών ερευνητών αναπτερώνει τις ελπίδες θεραπείας για χιλιάδες ασθενείς. Οι επιστήμονες μελέτησαν δείγματα καρκίνου του μαστού από σχεδόν 3.000 γυναίκες και εντόπισαν το γονίδιο BCL11A, το οποίο είναι ιδιαιτέρως ενεργό στους τριπλά αρνητικούς όγκους. Οι γυναίκες-φορείς του γονιδίου είχαν πολύ προηγούμενου σταδίου καρκίνους.

Όσες μάλιστα είχαν επιπλέον αντίγραφα του BCL11A είχαν ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε ποντίκια για να επιβεβαιώσουν την σημασία του γονιδίου. Και όπως διαπίστωσαν, τα πειραματόζωα που ήταν προγραμματισμένα να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού παρέμειναν ελεύθερα της νόσου, όταν απενεργοποιήθηκε το BCL11A. Μάλιστα, η κυτταρική σίγασή του, το έκανε λιγότερο καρκινογόνο.

«Τα αποτελέσματα των πειραμάτων και η ανακάλυψη ενός νέου γονιδίου που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού, μας δημιουργούν βάσιμες ελπίδες αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του», επισημαίνει ο καθηγητής Κάρλος Καλντας, επικεφαλής της έρευνας.

Ωστόσο, η Έμμα Σμιθ από τον βρετανικό οργανισμό Cancer Research UK επισημαίνει ότι «πράγματι, η ανάλυση του ρόλου του συγκεκριμένου γονιδίου μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες. Όμως, προς το παρόν τα αποτελέσματα έρχονται από εργαστηριακά πειράματα. Άρα απέχουν πολύ από την κλινική πράξη. Στο άμεσο μέλλον λοιπόν θα πρέπει να αποδειχθεί αν το γονίδιο παίζει τον ίδιο ρόλο και στην πρόκληση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, και αν όντως μπορούν να αναπτυχθούν φάρμακα για να εξοντώσουν έναν τόσο δύσκολο καρκίνο».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr