Για τις κηδείες των 132 παιδιών που έχασαν την ζωή τους στον εφιάλτη της επίθεσης των Ταλιμπάν σε σχολείο για παιδιά στρατιωτικών ετοιμάζεται το Πακιστάν, ενώ οι λεπτομέρειες που βγαίνουν στο φως αναμειγνύουν τον θρήνο με οργή.

Το Πακιστάν ήρε το μορατόριουμ στη θανατική ποινή για καταδισμένους τρομοκράτες. H κτηνωδία έχει σοκάρει μία χώρα που δεν της είναι μεν ξένες οι επιθέσεις τυφλής βίας αλλά πλέον θέτει πιεστικά ερωτηματικά για την στάση που πρέπει να κρατήσει το Ισλαμαμπάντ απέναντι στους Ταλιμπάν.

Tην Τετάρτη, οι κηδείες των συνολικά 141 θυμάτων -πέραν των 132 παιδιών, τη ζωή τους έχασαν δάσκαλοι και υπάλληλοι του σχολείου- γίνονται στην Πεσαβάρ ενώ οι οικογένειες των τραυματιών περιμένουν στα νοσοκομεία για νέα των υπόλοιπων θυμάτων.

Oι λεπτομέρειες που βγαίνουν στο φως από την επίθεση της Τρίτης βαθαίνουν το σοκ και την αγανάκτηση: Όπως αναφέρει το Associated Press, κάποιες από τις δασκάλες κάηκαν ζωντανές ενώ φαίνεται ότι τα περισσότερα από τα παιδιά και τους δασκάλους έχασαν τη ζωή τους τις πρώτες ώρες της επίθεσης, όταν οι Ταλιμπάν πυροβολούσαν αδιακρίτως.

ΠΡΟΣΟΧΗ, το φωτορεπορτάζ περιέχει σκληρές εικόνες:Σε διάφορες πόλεις της χώρας, αλλά και στη γειτονική Ινδία, γίνονται από την Τετάρτη προσευχές και εκδηλώσεις τιμής στα θύματα.

Στη χώρα έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος, ενώ η πακιστακινή κυβέρνηση συγκάλεσε συνάντηση με όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου ώστε να συζητηθούν τα επόμενα βήματα απέναντι στους Ταλιμπάν.

Ο πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ είχε αναλάβει καθήκοντα πέρυσι με σκοπό να διαπραγματευεί ειρηνευτική συμφωνία με τους Ταλιμπάν. Το ναυάγιο που είχε ακολουθήσει εντός μερικών μηνών αποδυνάμωσε τη θέση του, εντάθηκαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά θέσεων των Ταλιμπάν.

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων πως ο πρωθυπουργός ενέκρινε την άρση του μορατόριουμ για τη θανατική ποινή. Οι σχετικές διαταγές, ανέφερε η σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, θα μπορούν να εκδίδονται μέσα σε δύο ημέρες.

Όπως σημειώνει το Reuters, ο ορισμός της τρομοκρατίας είναι μάλλον θολός στο πακιστανικό Δίκαιο. Περίπου το 10% των κρατουμένων στο Πακιστάν έχουν καταδικαστεί με βάση τους νόμους για τρομοκρατία.



Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ