Έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και τις «καρδιές» στη Γαλλία ως τηλεοπτικός αστέρας. Τώρα, ο «δικός μας» Νίκος Αλιάγας αξιοποιεί την ελληνική του καταγωγή στο πρώτο του συγγραφικό εγχείρημα. Στο βιβλίο του
«Ce que j’aimerais te dire» (μεταφράζεται ως: Αυτό που θα ήθελα να σου πω), που απευθύνεται στη δίχρονη κόρη του Αγάθη αξιοποιεί τους ελληνικούς μύθους και τις παραδόσεις για να δώσει ένα μάθημα ζωής.

Οι 200 περίπου σελίδες του βιβλίου διακρίνονται από ζωντάνια, φιλοσοφική διάθεση, ενώ το ελληνικό στοιχείο υπάρχει σε έντονο βαθμό. Ο Αλιάγας προτάσσει τους ελληνικούς μύθους ως οδηγούς καλοζωίας και ευτυχίας σε ένα βιβλίο που -πίσω από τη «λάμψη» του συγγραφέα του- κρύβει πλήθος εμπειριών.

Τον πρόλογο του βιβλίου του υπογράφει ο ακαδημαϊκός Ζαν – Κριστόφ Ρουφέν τον οποίο γνώρισε για πρώτη φορά το 2004 κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής. Μιλώντας για το συγγραφέα αναφέρει στην εφημερίδα «Le Figaro»:

«Είναι πράγματι ένας διανοούμενος, αλλά δεν είναι πνεύμα θεωρητικό. Πάνω από όλα ψάχνει στηριζόμενος στην κουλτούρα και στις εμπειρίες της ζωής του για να δώσει συγκεκριμένες συμβουλές. Eίναι ένας ηθικογράφος παρά θεωρητικός».

O ακαδημαϊκός που -το 2004- δεν γνώριζε τη φήμη που περιβάλλει το πρόσωπο του Αλιάγα, εντυπωσιάστηκε, όπως λέει, από τη συστολή του.

Γιος ενός ράπτη και μιας νοσοκόμας, ο Νίκος Αλιάγας, θυμάται ότι πάντα είχε πάθος με τα βιβλία. Άρχισε να δουλεύει στα 18 για να πληρώνει τις κλασικές σπουδές του στη Σορβόνη, ενώ η καριέρα του ξεκίνησε από το τηλεοπτικό κανάλι Euronews.

Ο παρουσιαστής γνωρίζει καλά πώς να σκορπά τον ενθουσιασμό. Από το 2001 μέχρι το 2009 παρουσίαζε το τηλεοπτικό σόου «Star academy», και από το 2012 βρίσκεται στο «τιμόνι» της παρουσίασης του γαλλικού «The Voice». Ακόμη παρουσιάζει την εκπομπή «C’est Canteloup» στο κανάλι TF1.

Η σχέση του Αλιάγα με τον πατέρα του μπορεί να χαρακτηριστεί συγκρουσιασιακή. Υπήρχε μια αντίθεση ανάμεσά τους, αλλά δεν ξέφευγε από τα λογικά πλαίσια.

«Όταν απέκτησα την πρώτη μου κάρτα δημοσιογράφου στα 21 ο πατέρας μου με ρώτησε εάν θα γινόμουν ένας απλός πωλητής εφημερίδων», σημειώνει ενώ προσθέτει: «Ο πατέρας μου ονειρευόταν να γίνω καθηγητής γαλλικών στην Ελλάδα. Εμένα αυτό δεν μου έλεγε τίποτα. Ούτε ήθελε να κάνω χειρωνακτική εργασία».

Ο βασιλιάς των πλατό δεν ένιωσε ποτέ έλξη για το προβλέψιμο. Του άρεσαν πάντα οι προκλήσεις και σε αυτό έβρισκε σύμφωνη τη μητέρα του Χαρούλα. Τον ενθάρρυνε λέγοντάς του: «Ζήσε τα όνειρά σου αλλά να τα πραγματοποιήσεις με εντιμότητα».

Η λέξη «εντιμότητα» κούμπωσε με το απόφθεγμα του παππού του: « Άφησε τα φώτα έξω από το σπίτι», και ο Νίκος Αλιάγας επιλέγει να ρίχνει άγκυρα στις αξίες της οικογένειας, στο σεβασμό των μεγάλων και στην ταπεινότητα.

Από τη μια ποζάρει στο εξώφυλλο του περιοδικού «Paris Match», από την άλλη όμως δηλώνει υπέρμαχος της ισορροπημένης ζωής.

«Η τηλεόραση είναι μια επιχείρηση όπως όλες. Ο κίνδυνος που μας πολεμά όταν είμαστε κάτω από τα φώτα της ράμπας είναι να γίνουμε μια αντανάκλαση του εαυτού μας», υπογραμμίζει ο Ν. Αλιάγας.

Και εκεί που κανείς δεν το περιμένει, ο παρουσιαστής εκπλήσσει ξανά, και αναφέρει: «Εάν υπάρχει Θεός είναι η αγάπη»

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ