Παιδί δύο ψυχιάτρων, ο λονδρέζος καλλιτέχνης Mark Farid και η ομάδα που τον πλαισιώνει θα επιχειρήσουν να πάρουν μια ξεκάθαρη απάντηση σε ένα επιστημονικό και φιλοσοφικό ερώτημα: τι είναι έμφυτο και τι επίκτητο στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε εαυτόν; Φορώντας την πλέον προηγμένη μάσκα εικονικής πραγματικότητας, το Oculus Rift, νυχθημερόν επί 28 ημέρες, ο Φάριντ θα προκαλέσει τις αισθήσεις του για να διαπιστώσει εάν θα μπορούσε να αλλάξει ο ίδιος προσωπικότητα ζώντας σε ένα εικονικό περιβάλλον, με συντροφιά μόνο με τον (άγνωστο) Other. Το φιλόδοξο πρότζεκτ ονομάστηκε Seeing I.

Υπό την διαρκή παρακολούθηση ψυχιάτρου και νευροεπιστήμονα, ο νεαρός άνδρας θα ζει στην εικονική πραγματικότητα, ενώ το σώμα του θα βρίσκεται περιορισμένο σε ένα άδειο μικρό σπίτι με μόνη επίπλωση ένα τραπέζι, ένα κάθισμα και μπάνιο. Επί μία ώρα κάθε μέρα, θα βγάζει το Oculus Rift και θα συνομιλεί με ψυχίατρο για να μιλήσει για τις σκέψεις του. Ό,τι βλέπει και ακούει θα καταγράφεται από ειδικά γυαλιά VR που θα φοράει ένας προσεκτικά επιλεγμένος άγνωστος, ο «Other» -η επιλογή του θα γίνει στις 28 Νοεμβρίου μετά από διαδικτυακό κάλεσμα από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Έπειτα από 28 ημέρες, εάν ο κόσμος του Διαδικτύου, ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Φάριντ για χρηματοδότηση ύψους 150.000 δολαρίων, φασούλι το φασούλι στον κουμπαρά του Kickstarter, η εμπειρία του θα αποτελέσει την πρώτη ύλη για ένα εκτενές ντοκιμαντέρ.

Ο Μαρκ Φάριντ μίλησε στο περιοδικό Newsweek και εξέφρασε την άποψη πως ο άνθρωπος σήμερα έχει απολέσει την ελεύθερη βούληση, «πρόκειται για ψευδαίσθηση», λέει χαρακτηριστικά. Στην εικονική πραγματικότητα, μπορείς να είσαι πραγματικά ο εαυτός σου, και να ζεις την ιδανική ζωή. Αναφερόμενος στο ψυχολογικό του πείραμα, λέει «θα αναζητήσω απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την προσωπικότητα και την ταυτότητά μας». Χωρίς καμία αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους, θεωρείται πιθανό να χάσει την αίσθηση της ταυτότητάς του. «Θα μου συμβεί; Κι αν ναι, τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο;».

In.gr Τεχνολογία