Οι αναλογίες του προσώπου είναι καλός προγνωστικός δείκτης για την απόδοση των ποδοσφαιριστών στο Παγκόσμιο Κύπελλο, υποστηρίζουν αμερικανοί ψυχολόγοι.

Το φαινόμενο, εφόσον βέβαια είναι υπαρκτό, πιθανότατα σχετίζεται με την τεστοστερόνη, η οποία επηρεάζει το σχήμα του προσώπου και έχει συνδεθεί με την ανταγωνιστική και επιθετική συμπεριφορά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπόλντερ εξέτασαν δεδομένα για 1.000 παίκτες που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010.

Μέτρησαν την αναλογία του πλάτους του προσώπου (η απόσταση ανάμεσα στα ζυγωματικά) προς το ύψος του προσώπου (η απόσταση του άνω χείλους από τα φρύδια), ένας δείκτης που ονομάζεται FWHR.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι επιθετικοί παίκτες με υψηλό FWHR, όσοι δηλαδή έχουν φαρδύ πρόσωπο, πετύχαιναν στατιστικά περισσότερα γκολ και ασίστ. Επιπλέον, οι επιθετικοί και οι μέσοι παίκτες με υψηλό FWHR ήταν πιθανότερο να υποπέσουν σε φάουλ.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Adaptive Human Behavior and Physiology, οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα ευρήματα της μελέτης ενισχύουν τη θεωρία που θέλει το υψηλό FWHR με την επιθετικότητα.

Οι προηγούμενες μελέτες για το θέμα είχαν δώσει πάντως αντιφατικά αποτελέσματα. «Προηγούμενες μελέτες στη δομή του προσώπου των αθλητών πραγματοποιήθηκαν κυρίως στις ΗΠΑ και τον Καναδά» επισημαίνει ο Κιθ Ουόκερ, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.

«Κανείς δεν είχε εξετάσει πώς το FWHR σχετίζεται με τις αθλητικές επιδόσεις συγκρίνοντας ανθρώπους από όλο τον κόσμο» προσθέτει.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι αναλογίες του προσώπου είναι απίθανο να συνδέονται με τις επιδόσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά να μην συνδέονται με τις επιδόσεις των αμερικανών και καναδών αθλητών.

Όσον αφορά το μηχανισμό του φαινομένου, οι ερευνητές παραδέχονται πως δεν είναι σίγουροι. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το φαρδύ πρόσωπο είναι αποτέλεσμα της έκθεσης σε υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης κατά την ανάπτυξη.

Η τεστοστερόνη επηρεάζει τα χαρακτηριστικά του προσώπου στους άνδρες, δίνοντας για παράδειγμα φαρδύτερο πιγούνι και έντονα υπερόφρυα τόξα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης συνδέσει τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης με την επιθετικότητα, την ανταγωνιστική συμπεριφορά και την οικονομική επιτυχία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ