Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
O υπάλληλος της Αλβανικής Κεντρικής Τράπεζας που ροκάνισε 5,16 εκατ. ευρώ

O υπάλληλος της Αλβανικής Κεντρικής Τράπεζας που ροκάνισε 5,16 εκατ. ευρώ

Αθώα βιβλία και κουβαρίστρες, μεθοδικότητα και προφανώς καλός συντονισμός με τους συναδέλφους του: Αυτά ήταν τα όπλα του Άρντιαν Μπιτράι, του υπαλλήλου της Αλβανικής Κεντρικής Τράπεζας που κατάφερε μέσα σε τέσσερα χρόνια να «εξαφανίσει» 5,16 εκατ. ευρώ από τα χρηματοκιβώτιά της. Η μικρή κλοπή ξεκίνησε από τις θυρίδες με τα χαρτονομίσματα αλλά η επιτυχία και το πάθος του υπαλλήλου για τον στοιχηματισμό οδήγησε στη σύλληψη 18 υπαλλήλων, ανάμεσά τους όχι μόνο του ίδιου αλλά μέχρι και του διευθυντή της τράπεζας.

Αθώα βιβλία και κουβαρίστρες, μεθοδικότητα και προφανώς καλός συντονισμός με τους συναδέλφους του: Αυτά ήταν τα όπλα του Άρντιαν Μπιτράι, του υπαλλήλου της Αλβανικής Κεντρικής Τράπεζας που κατάφερε μέσα σε τέσσερα χρόνια να «εξαφανίσει» 5,16 εκατ. ευρώ από τα χρηματοκιβώτιά της.

Η μικρή κλοπή ξεκίνησε από τις θυρίδες με τα χαρτονομίσματα αλλά η επιτυχία και το πάθος του υπαλλήλου για τον στοιχηματισμό οδήγησε στη σύλληψη 18 υπαλλήλων, ανάμεσά τους όχι μόνο του ίδιου αλλά μέχρι και του διευθυντή της τράπεζας.

H υπόθεση είχε σκάσει σαν βόμβα στα Τίρανα στο τέλος του καλοκαιριού: Πρώτος ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο Α.Φουλάνι, και μαζί του άλλοι 17 υπάλληλοι συνελήφθησαν για υπόθεση υπεξαίρεσης, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι για αμέλεια. Η δίκη θα ξεκινήσει εντός εβδομάδων και όσα στοιχεία βγαίνουν στη δημοσιότητα από την προετοιμασία της δίκης σχηματίζουν μία εικόνα που θα έφτανε για γραφτεί σενάριο ταινίας.

Σύμφωνα με τη δικογραφία και συνεντεύξεις αξιωματούχων κοντά στη διαδικασία που επικαλείται το συνήθως καλά πληροφορημένο Reuters, κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης είναι ένας υψηλόβαθμος υπάλληλος, ο 45χρονος Άρντιαν Μπιτράι, που είχε αρχίσει να κάνει… «αναλήψεις» το 2010.

Ο Μπιτράι ήταν επικεφαλής του τμήματος της Κεντρικής Τράπεζας για τη διαχείριση χαρτονομισμάτων. Τα αποθέματα ρευστού που διαθέτει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα η Κεντρική Τράπεζα βρίσκονταν σε ξεχωριστό κτίριο, το λεγόμενο «Κτίριο Χ», λίγο έξω από τα Τίρανα.

Ο 45χρονος ξεκίνησε το Μάιο του 2010 να παίρνει χαρτονομίσματα από τα ξύλινα κουτιά που βρίσκονταν στις μεταλλικές θυρίδες: Όπως φέρεται να ομολόγησε, επέλεγε κουτιά που γνώριζε ότι δεν θα ανοίγονταν, είτε για να σταλούν χαρτονομίσματα στις εμπορικές τράπεζες είτε για τον (μάλλον τυπικό, τελικά) δειγματοληπτικό έλεγχο.

Toυ οποίου ελέγχου, σημειωτέον, προΐστατο επταμελής επιτροπή με μέλη… τον υδραυλικό και τον ηλεκτρολόγο.

Και τα τρία κλειδιά που χρειαζόταν για να φτάσει να ανοίξει τα κουτιά ήταν στην κατοχή του, σύμφωνα με την έρευνα. Έβαζε τα χαρτονομίσματα σε πλαστική τσάντα σε σημείο που δεν φαινόταν στις κάμερες (οι οποίες, περιέργως, δεν είχαν στραφεί στα ίδια τα κουτιά, αλλά στην είσοδο της αίθουσας) και έβαζε μέσα διάφορα αντικείμενα που θα είχαν περίπου το ίδιο βάρος -βιβλία ή κουβαρίστρες.

Ο υπάλληλος πήγαινε στο γραφείο του και πριν σχολάσει, περνούσε από το μπάνιο, έβαζε τις δεσμίδες με χαρτονομίσματα κάτω από τα ρούχα του και έφευγε.

Αυτό γινόταν περίπου μία φορά το μήνα. Στην αρχή, ήταν αρκετά περίπου δύο εκατομμύρια λεκ (μόλις 14.500 ευρώ) αλλά μετά πήρε θάρρος.

Τα ποσά αυξάνονταν γιατί ο υπάλληλος είχε και μία συνήθεια που αποδείχθηκε καταστροφική για τον ίδιο, σε συνδυασμό με την πρόσβαση στο… μηχάνημα που τύπωνε λεφτά: Στοιχημάτιζε σε αγώνες ποδοσφαίρου.

Τα πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο την περίοδο του περασμένου Μουντιάλ, πριν «εκραγεί» η υπόθεση. Έφτασε να κλέψει 72.000 ευρώ σε μία ημέρα (10 εκατ. λεκ) και να ποντάρει τα διπλάσια (περίπου 144.000 ευρώ, ή 20 εκατ. λεκ) σε ένα παιχνίδι.

Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι: Πόνταρε στη Βραζιλία στον αγώνα εναντίον της Χιλής, αλλά με νίκη στο κανονικό παιχνίδι. Η Βραζιλία είχε νικήσει, αλλά στα πέναλτι.

Η αγανάκτηση, σε συνδυασμό με το ότι όλα αυτά τα χρόνια είχε «σηκώσει» συνολικά 5,16 εκατ. ευρώ, τον έκαναν ράκος. Το γιατί δεν έφυγε από τη χώρα, αλλά έμεινε για να του φορεθούν τελικά χειροπέδες είναι κάτι που, όπως είπαν στο βρετανικό πρακτορείο, δεν μπορούν να καταλάβουν οι αξιωματούχοι που κάνουν την έρευνα.

Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024