Εντείνονται οι πιέσεις προς το Ιράν για την αποφυλάκιση της νεαρής Ιρανοβρετανής Γοντσέχ Γκαβαμί, η οποία συνελήφθη τον περασμένο Ιούνιο και καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους γιατί θέλησε να παρακολουθήσει τον αγώνα βόλεϊ ανδρών του Ιράν με την Ιταλία, πράγμα που για τις γυναίκες απαγορεύεται.

Η φυλακή «Evin» της Τεχεράνης «βουίζει» από ιστορίες γυναικών που διηγούνται ανατριχιαστικά το πώς κατέληξαν εκεί, ενώ η ηρωίδα της ιστορίας ΔΕΝ μπήκε ποτέ στο γήπεδο, ούτε βρέθηκε παρανόμως στις κερκίδες του «Azadi Sports Complex», αλλά διαδήλωσε έξω από αυτό για το δικαίωμα να παρακολουθήσει αγώνες.

Η νομοθεσία από το υπουργείο Αθλητισμού αναφέρει ρητά ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να παρακολουθούν τα αθλητικά γεγονότα, τα οποία οι άνδρες παρακολουθούν αφού αυτό είναι αντίθετο στον ισλαμισμό, ενώ απειλείται η δημόσια τάξη.


Στην Ιταλία, ομάδες του πρωταθλήματος (Serie A) ξεκίνησαν ήδη τον αγώνα τους με το μήνυμα «Free Ghoncheh Ghavami».

Στο μεταξύ, ένας από τους ισχυρότερους αθλητικούς παράγοντες της Ασίας και όχι μόνο, ο Σεϊχης Αχμαντ Αλ-Φαάντ Αλ-Σαμπάχ, ζήτησε ενημέρωση από το Ιράν για το θέμα της 25χρονης γυναίκας και να του δοθεί μια εξήγηση από τις αρχές της χώρας για το τι πραγματικά συνέβη, μετά τις διεθνείς διαστάσεις που έχει πάρει η υπόθεση.

Πάντως ο Σεϊχης -για να βάλει προφανώς τα πράγματα στη θέση τους- έσπευσε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Μπανγκόγκ να ξεκαθαρίσει, πως δεν υποστηρίζει την αρχή των διαδηλωτών που χρησιμοποιούν τον αθλητισμό για πολιτικές διαδηλώσεις.

«Μην το βλέπετε μόνο από την άποψη ότι διαθέτει βρετανικό διαβατήριο. Αν είναι Ιρανή, δεν πρέπει να χρησιμοποιεί αυτό το πλεονέκτημα για να κάνει πολιτική στον τομέα του αθλητισμού. Αν χρησιμοποιεί αυτή τη διπλή υπηκοότητα για μια πολιτική κατάσταση, εμείς θα την απορρίψουμε, διότι δεν θέλουμε κανένας να χρησιμοποιεί τον αθλητισμό για να ασκεί πολιτική», δήλωσε ο Σεϊχης Αλ-Σαμπάχ. Και πρόσθεσε: «Στον αθλητισμό θέλουμε την ειρήνη και την αλληλεγγύη. Αν κάποιος θα το χρησιμοποιήσει αυτό για λάθος μηνύματα, μπορούμε να αντισταθούμε. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν διαφορετικές κουλτούρες σε όλο τον κόσμο και δεν υπάρχει μόνο ένας πολιτισμός».

Τα δικαιώματα των γυναικών στον τομέα του αθλητισμού αποτελούν καυτό θέμα για τον σεΐχη Αλ-Σαμπάχ τους τελευταίους μήνες μετά από μια σειρά συμβάντων στους Ασιατικούς Αγώνες στη Νότια Κορέα. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέκρινε τη Σαουδική Αραβία για τον αποκλεισμό των γυναικών από την αποστολή της για τους Ασιατικούς Αγώνες, κατηγορώντας την υπερ-συντηρητική ισλαμική χώρα ότι κλείνει την πόρτα του αθλητισμού στις γυναίκες.

Στους ίδιους αγώνες το Κατάρ απέσυρε από τη διοργάνωση την εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών της χώρας μετά την άρνησή του να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς της διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος, οι οποίοι απαγορεύουν στις αθλήτριες να αγωνίζονται με μαντήλες.

Ένας Ιρανός αξιωματούχος της αποστολής στη Νότια Κορέα εκδιώχθηκε από τους Αγώνες, αφού του καταλογίστηκε το αδίκημα της σεξουαλικής παρενόχλησης κατά γυναίκας εθελόντριας στη διοργάνωση, ενώ ένας Παλαιστίνος ποδοσφαιριστής είχε χρεωθεί με το ίδιο αδίκημα σ` ένα άλλο περιστατικό στο Χωριό των αθλητών.

Ο Σεϊχης Αλ-Σαμπάχ στις σημερινές του δηλώσεις είπε ακόμη, ότι οι γυναίκες θα έχουν στο μέλλον μεγαλύτερη εκπροσώπηση στα διοικητικά της Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (ANOG) της οποίας είναι επίσης πρόεδρος. Κι αυτό γιατί όπως εξήγησε, έχει αποφασιστεί στο εκτελεστικό της συμβούλιο να μετέχει τουλάχιστον μία γυναίκα από κάθε ήπειρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ