Με βάση το αρχικό σχέδιο για εξόφληση έως και σε 100 δόσεις των χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία κινείται η κυβέρνηση, ωστόσο μετά από τις πιέσεις της τρόικας θέτει «πλαφόν» στο ύψος των χρεών που μπορούν να υπαχθούν στην ρύθμιση.

Τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης φέρονται να επιθυμούν ταχεία «αποκατάσταση» στις σχέσεις με την τρόικα, ώστε τα κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ να επιστέψουν στις αρχές Νοεμβρίου στη Αθήνα για να ολοκληρωθεί το συντομότερο η αξιολόγηση.

Στη βάση αυτή, τα ζητήματα των ληξιπρόθεσμων χρεών και των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, τα οποία με επιμονή της τρόικα μετεξελίχθηκαν σε «συνδεδεμένα θέματα», θα πρέπει να κλείσουν πριν από την επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα.

Μετά από τηλεδιασκέψεις υπηρεσιακών παραγόντων με κυβερνητικά στελέχη αποφασίσθηκαν αλλαγές στις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τις οποίες η κυβέρνηση θέλει να φέρει το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή. Οι αλλαγές αυτές αφορούν στα εξής:

  • Εξαιρούνται από τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ και για τους οποίους το Δημόσιο θα εκκινήσει διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεων- πλειστηριασμών).
  • Θα μειωθούν οι προσαυξήσεις έως 20% σε όσους οφειλέτες έχουν υπαχθεί στη υφιστάμενη πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, προκειμένου να αποτραπεί η μεταφορά οφειλετών στο νέο καθεστώς.

Ελπίδα της κυβέρνησης είναι ότι πρόοδος στις διαβουλεύσεις στα θέματα αυτά, θα μεταφέρει τη συζήτηση εκτός ασφαλιστικού, νέου μισθολογίου στο Δημόσιο και εργασιακών, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από τις προθέσεις των δανειστών.

Θ.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ