Την εκτίμηση ότι οι ελληνικές αρχές θα έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 9 Νοεμβρίου προκειμένου να προχωρήσουν στις τροποποιήσεις που θα υποδείξει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) στο νόμο για την αναβαλλόμενη φορολογία των τραπεζών διατυπώνουν αναλυτές της Goldman Sachs σε έκθεση που έδωσαν σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα.

Η έκθεση με τίτλο: «Μεταρρύθμιση της αναβαλλόμενης φορολογίας: Απαιτούνται τροποποιήσεις για τη συμμόρφωση με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΒΑ» αναφέρει ότι ενδεχομένως η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή να αμφισβητήσει τεχνικές πτυχές της πρόσφατης νομοθεσίας που επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να μετατρέπουν μέρος των αναβαλλόμενων φορολογικών περιουσιακών στοιχείων (DTA) σε αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC).

Η Goldman Sachs αναφέρει πως η προθεσμία που έχει δοθεί στις τράπεζες για την υποβολή των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης, ήτοι εντός δύο εβδομάδων από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων υποδηλώνει ότι οι Έλληνες νομοθέτες θα πρέπει να στοχεύουν στην τροποποίηση της νομοθεσίας για το αναβαλλόμενο φόρο έως τις 9 Νοεμβρίου.

Η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως η αβεβαιότητα σχετικά με τα τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ είναι μεγάλη και ότι σε αυτή προστίθενται και τα πιθανά προβλήματα που σχετίζονται με την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου.

Πάντως, ακόμη και στο σενάριο που η ρύθμιση δεν συνυπολογισθεί στο stress test των ΕΚΤ και EBA η επίπτωση θα είναι μικρή και θα διαμορφωθεί σε 30 με 60 μονάδες βάσης στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών (CET1).

Η Goldman τονίζει πως τα σχεδία αναδιάρθρωσης των τραπεζών είναι σταθερά στο επίκεντρο, ενώ αναφέρει πως εξακολουθεί να διατηρεί την προτίμησή για τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας, για τις οποίες βλέπει χαμηλότερο κίνδυνο απίσχνανσης στο εγγύς μέλλον.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ