Την διάδοση που έχουν online τα άρθρα με ενδιαφέρουσες μεν, ανεπιβεβαίωτες δε, πληροφορίες, σε σύγκριση με τα άρθρα που τις διαψεύδουν, αποκαλύπτει με αριθμούς το εργαλείο που ανέπτυξε ένας αμερικανός δημοσιογράφος στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει και να διασταυρώσει πληροφορίες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με το Emergent.info, ο αριθμός των κοινοποιήσεων των ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών στα κοινωνικά δίκτυα είναι τάξεις μεγέθους μεγαλύτερος από τον αριθμό των share των άρθρων που τις διαψεύδουν.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ενός άρθρου που γράφει πως ένας ιστορικός βρήκε ένα γραπτό κείμενο- με την μαρτυρία ενός άγνωστου ως τώρα θαύματος του Χριστού. Το άρθρο που προήλθε από μοναδική πηγή κοινοποιήθηκε 243.499 φορές (από το worldnewsdialyreport.com, αμερικανο-εβραϊκή εφημερίδα με έδρα το Τελ Αβίβ) κυρίως από χρονολόγιο σε χρονολόγιο στο Facebook. Αντίθετα, το άρθρο που το διαψεύδει είχε μόλις 1.909 share (αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο ιστορικός που αναφέρεται στο άρθρο δεν υπάρχει καν και η φωτογραφία που τεκμηριώνει τον ισχυρισμό προέρχεται από άλλο άρθρο στην Wikipedia).

To Emergent είναι αποτέλεσμα ερευνητικής εργασίας του δημοσιογράφου Craig Silverman (Fellow στο Tow Center for Digital Journalism στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια), και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ένωσης Online News που έγινε πρόσφατα στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Silverman παρουσίασε την διάδοση που είχαν φήμες που κυκλοφορούσαν την ώρα της διεξαγωγής του συνεδρίου, μεταξύ των οποίων ότι η Apple θα σταματήσει την παροχή της υπηρεσίας streaming μουσικής Beats Music (ψευδής), και ότι μια μασέρ στην Φλόριντα έκανε επέμβαση προσθήκης τρίτου στήθους (επίσης, ψευδής). Το φαινόμενο επανεμφανίστηκε: η διάδοση της αλήθειας (η διάψευση μιας «ισχυρής» φήμης) είναι μικρότερη από την διάδοση του ψεύδους.

Το Emergent.info συλλέγει φήμες που κυκλοφορούν τώρα στο Διαδίκτυο, μαζί με μια επισήμανση: εάν η πληροφορία έχει διασταυρωθεί και έχει επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί (State: For, Against ή Observing). Στον δικτυακό αυτό τόπο, συγκεντρώνονται αμφιλεγόμενες ειδήσεις που σταδιακά επιβεβαιώνονται ή διαψεύδονται ή παραμένουν ανεπιβεβαίωτες.

Κανείς δεν θέλει να γίνεται βαρετός στο Facebook, στο Google+ ή στο Twitter, ούτε όμως να ξεγελιέται από σκόπιμες φήμες ή hoax, και τότε το Emergent θα μπορούσε να αποδειχτεί χρήσιμο, τουλάχιστον όταν «ακούγεται» κάτι περίεργο, πριν κάνετε κλικ στην «Κοινοποίηση».

In.gr Τεχνολογία