Συγκεκριμένους όρους θέτει η τρίτη του α’ γύρου των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας, Μαρίνα Σίλβα, για να στηρίξει τον Αέσιο Νέβες των σοσιαλδημοκρατών στην προσπάθειά του να βάλει τέλος στην 12ετή διακυβέρνηση της χώρας από το κόμμα που ανέδειξε τον «Λούλα» και την νυν πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ.

Η Μαρίνα Σίλβα, η οποία έλαβε 21% (περίπου το ίδιο ποσοστό με εκείνο που είχε λάβει το 2010), εξελίσσεται σε ρυθμιστή του β΄γύρου, ο οποίος θα γίνει στις 26 Οκτωβρίου.

Η Ντίλμα Ρουσέφ ήρθε πρώτη στον α’ γύρο της περασμένης Κυριακής με ποσοστό 41%, το οποίο είναι το χειρότερο ποσοστό για το Κόμμα των Εργαζομένων (ΡΤ) την τελευταία 12ετία.

O «Λούλα» το 2002 είχε λάβει στον πρώτο γύρο 45,4%, ενώ το 2006 «άγγιξε» την επανεκλογή από τον πρώτο γύρο με 48,6%.

Η Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία τον διαδέχθηκε το 2010, έλαβε 46,8% στον πρώτο γύρο. Τότε αρκετοί είχαν υποστηρίξει ότι η υποψηφιότητα της Σίλβα στις προεδρικές με το κόμμα των Οικολόγων «έκοψε» την εκλογή της Ρουσέφ από τον πρώτο γύρο, δεδομένου ότι η Σίλβα έλαβε 20%.

Όπως γράφει η εφημερίδα O Globo, η Μαρίνα Σίλβα επικοινώνησε τηλεφωνικά και με την πρόεδρο και με τον Αέσιο Νέβες.

Χωρίς να αναλάβει συγκεκριμένη δέσμευση, η Σίλβα εξέφρασε την ελπίδα οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας να μπορέσουν να εμπλουτίσουν την προεκλογική εκστρατεία μέχρι τις 26 Οκτωβρίου με περισσότερες ιδέες και θέσεις.

Ο Αέσιο Νέβες δήλωσε από την πλευρά του ότι με το κόμμα της Σίλβα «υπάρχουν περισσότερες συγκλίσεις από αποκλίσεις».

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η Σίλβα φέρεται να θέτει συγκεκριμένους όρους για να στηρίξει το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (PSDB): να διατηρηθούν οι κατακτήσεις των τελευταίων ετών (με λίγα λόγια, όσα πέτυχαν οι κυβερνήσεις «Λούλα» και Ρουσέφ), να υπάρξει βελτίωση των δημοκρατικών θεσμών, καθώς και να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Πάντως, ακόμα και αν η Σίλβα αποφασίσει να στηρίξει το κόμμα του Νέβες, δεν είναι βέβαιο ότι οι ψηφοφόροι της θα πράξουν αναλόγως, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών που την στήριξαν βρίσκονται -θεωρητικά τουλάχιστον- πιο κοντά στο κόμμα της Ρουσέφ.

Η ίδια η Ρουσέφ θα πρέπει όμως να δώσει μάχη, ώστε να τους πείσει να την εμπιστευθούν. Το ιστορικά χαμηλό ποσοστό που έλαβε στον πρώτο γύρο δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που παραδοσιακά στήριζε το ΡΤ είναι βαθύτατα δυσαρεστημένο με τις πολιτικές της.

Από την πλευρά του ο Αέσιο Νέβες, ο «αναστημένος» του πρώτου γύρου, δεδομένου ότι για πολλές εβδομάδες ήταν τρίτος στις δημοσκοπήσεις, ποντάρει στην στασιμότητα της οικονομίας για να δείξει στο εκλογικό σώμα ότι πρέπει να μπει τέλος στην 12ετία «Λούλα» και Ρουσέφ.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι έχει ήδη ανακοινώσει το πρόσωπο που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της οικονομίας, θέλοντας να δείξει ότι δίνει άμεση προτεραιότητα στην ανάκαμψη.

Το δύσκολο για τον Νέβες είναι να πείσει τα κατώτερα στρώματα να τον εμπιστευθούν, κυρίως όμως να τα διαβεβαιώσει ότι δεν κινδυνεύουν οι κατακτήσεις των τελευταίων 12 χρόνων.

Σε αυτές ακριβώς τις κατακτήσεις -κοινωνικά επιδόματα, ενίσχυση των κατώτερων εισοδηματικά στρωμάτων κλπ- επικεντρώνει ο κομματικός μηχανισμός της Ρουσέφ, προκειμένου να πείσει και τους πλέον δύσπιστους ότι μόνο εκείνη μπορεί να τις εγγυηθεί.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ