Για αυστηρή αλλά δίκαιη τραπεζική εποπτεία στη ζώνη του ευρώ δεσμεύεται η Γαλλίδα Ντανιέλ Νουί επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) με άρθρο της που δημοσιεύεται σήμερα Τρίτη στο «Έθνος».

Η επικεφαλής του ΕΕΜ σημειώνει πως στις 4 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της δημιουργίας της τραπεζικής ένωσης η εποπτεία των τραπεζών στην Ευρώπη θα περάσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα έχει την άμεση εποπτεία των 120 μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων της ζώνης του ευρώ, που αντιπροσωπεύουν πάνω από 85% των στοιχείων ενεργητικού του τραπεζικού τομέα, αλλά και την έμμεση εποπτεία περίπου 3.400 μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων.

«Προσωπικά, δεσμεύομαι ότι η εποπτεία μας θα είναι αυστηρή αλλά δίκαιη. Και δεν πρόκειται να διστάσουμε να παρέμβουμε εφόσον το κρίνουμε απαραίτητο. Θα είμαστε μια πραγματικά πανευρωπαϊκή αρχή εποπτείας που θα λειτουργεί χωρίς εθνική μεροληψία ή προκατάληψη», αναφέρει χαρακτηριστικά η Νουί.

Θέλοντας να καταδείξει ότι οι αποφάσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού δεν θα επηρεάζονται από εθνικά κέντρα η Νουί ξεκαθαρίζει πως την καθοδήγηση κάθε ομάδας που θα εποπτεύει τις τράπεζες σε καθημερινή βάση θα αναλάβει ένας συντονιστής από την ΕΚΤ, ο οποίος δεν θα μπορεί να κατάγεται από τη χώρα όπου εδρεύει η εποπτευόμενη τράπεζα.

Για παράδειγμα σημειώνει πως, ο βασικός συντονιστής για την Credit Agricole θα είναι από τη Γερμανία, για την Unicredit από τη Γαλλία, για την ABN AMRO από την Ισπανία. Ετσι, όσα ζητήματα ανακύπτουν θα εξετάζονται από διαφορετική οπτική γωνία και θα αποφεύγεται η εθνική μεροληψία. Συνολικά, οι μεικτές εποπτικές ομάδες θα συγκεντρώνουν προσωπικό και τεχνογνωσία από τις εθνικές εποπτικές αρχές, με άλλα λόγια τις εθνικές αρμόδιες αρχές και την ΕΚΤ.

Η ίδια αποσαφηνίζει πως οι ειδικοί του ΕΕΜ στον τομέα της επιβολής κυρώσεων θα διερευνούν -με πλήρη διαφάνεια ως προς την έρευνα και τη λήψη αποφάσεων- κάθε πιθανή παράβαση άμεσα εφαρμοστέας ενωσιακής νομοθεσίας και αν διαπιστώνεται παράβαση των κανονιστικών απαιτήσεων και πρέπει να επιβληθεί ποινή στα πιστωτικά ιδρύματα ή στη διοίκησή τους, θα υπάρχει η δυνατότητα επιβολής στις τράπεζες διοικητικών ποινών που αντιστοιχούν έως το 10% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών τους κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος.

«Μπορώ να υποσχεθώ ότι η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να εξαλείψει οριστικά τον κίνδυνο εκδήλωσης χρηματοπιστωτικής κρίσης στο μέλλον; Δυστυχώς, όχι. Ομως πιστεύω ένθερμα ότι ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε ευρωπαϊκό όργανο καλύτερα προετοιμασμένο για να ελαχιστοποιήσει αυτόν τον κίνδυνο», αναφέρει μεταξύ άλλων η Γαλλίδα επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ