Ουδέτερη ζώνη μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων ενόπλων στις εμπόλεμες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας συμφωνήθηκε στις συνομιλίες στο Μινσκ. Σε ένα από τα πιο απτά σημάδια προόδου -έστω και με αρκετές επιφυλάξεις- στο πλαίσιο της συμφωνίας για εκεχειρία, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε απόσυρση του βαρέος οπλισμού και ξένων μαχητών.

Καμία πρόοδος για το «ειδικό καθεστώς» σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, οι συνομιλίες επί του οποίου θα συνεχιστούν.

Στο Μινσκ της Λευκορωσίας, η συνάντηση κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Οι συζητήσεις έγιναν μεταξύ της ουκρανικής πλευράς (με απεσταλμένο τον πρώην ουκρανό πρόεδρο Λέονιντ Κούτσμα), των φιλορώσων (με τους αρχηγούς των ενόπλων σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), της Ρωσίας (με τον πρέσβη στο Κίεβο Μιχάιλ Ζουμπάροφ) και του ΟΑΣΕ (με την απεσταλμένη του Χάιντι Ταλιαβίνι).

Συμφωνήθηκε ότι κάθε μία από τις εμπόλεμες πλευρές στην ανατολική Ουκρανία θα αποσύρει το πυροβολικό της κατά τουλάχιστον 15 χλμ από το αντίπαλο μέτωπο, δημιουργώντας έτσι ουδέτερη ζώνη τουλάχιστον 30 χλμ.

Το μεγάλου βεληνεκούς μέσα θα αποσυρθούν σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση. Καμία από τις δύο πλευρές δεν θα προσπαθήσει να επεκτείνει τις περιοχές που ελέγχει.

Η ουκρανική πλευρά ανέφερε ότι η συμφωνία θα αρχίσει να εφαρμόζεται το Σάββατο. Μέρος της είναι επίσης η απαγόρευση πτήσεων μαχητικών πάνω από τις θερμές περιοχές.

Τέλος, στο κείμενο της συμφωνίας υπάρχει και πρόβλεψη για απόσυρση «όλων των ξένων ενόπλων μονάδων και οπλισμού, όπως και ανταρτών και μισθοφόρων» -αυτούς που η ρωσική πλευρά αρνείται ότι έχουν σταλεί οργανωμένα στην ανατολική Ουκρανία.

Όταν ρωτήθηκε για το σημείο αυτό, ο ρώσος πρεσβευτής είπε πως «αυτοί τους οποίους ονομάζουμε «μισθοφόρους» υπάρχουν και στις δύο πλευρές». Η Μόσχα έχει αναφέρει πως όσοι Ρώσοι πολεμούν στην ανατολική Ουκρανία το κάνουν αυτοβούλως και ως «ιδιώτες».

Όσον αφορά το ζήτημα του «ειδικού καθεστώτος» για το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, πρόβλεψη για το οποίο είχε ψηφιστεί στην ουκρανική Βουλή, δεν υπήρξε καμία πρόοδος.

Μιλώντας μετά τις συνομιλίες, ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, ο αρχηγός των ενόπλων στο Ντονέτσκ, είπε ότι Κίεβο και φιλορώσοι ένοπλοι έχουν «ερμηνεύουν με αντκρουόμενους τρόπους» τη σημασία του ειδικού καθεστώτος, και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ