Την ικανοποίησή τους για την παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο εκφράζουν οι ξένες κυβερνήσεις και ιδιαίτερα οι θεσμοί της ΕΕ. «Υποδεχόμαστε θετικά το γεγονός ότι η Βρετανία συνεχίζει ενωμένη» λέει το ΝΑΤΟ, «ανακουφισμένη» δηλώνει η Ευρωβουλή, ενώ ο οικονομικός κόσμος βλέπει μείωση του οικονομικού ρίσκου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε «ανακουφισμένος από το αποτέλεσμα» του δημοψηφίσματος στη Σκωτία, σε συνέντευξή που παραχώρησε την Παρασκευή στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

«Το ομολογώ: το αποτέλεσμα με ανακουφίζει», δήλωσε ο γερμανός πολιτικός, όταν ρωτήθηκε για τη νίκη του «όχι» στο ιστορικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας στο οποίο η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν μαζική.

Ανάμεσα στους πρώτους που αντέδρασαν στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ήταν ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ: «Το Ηνωμένο Βασίλειο μένει ενωμένο, το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ευρώπη».

Από την Κομισιόν, το πρώτο σχόλιο ήρθε από τον επίτροπο Εμπορίου Καρλ ντε Γουχτ, που είπε χαρακτηριστικά ότι εάν είχε επικρατήσει το «ναι», τα γεγονότα «θα ήταν κατακλυσμιαία για την Ευρώπη». «Η κατολίσθηση θα ήταν της κλίμακας της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης», είπε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν υποδέχθηκε με ικανοποίηση το αποτέλεσμα.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΝΑΤΟ και είμαι πεπεισμένος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθεί να παίζει ηγετικό ρόλο στη διατήρηση της Συμμαχίας μας ισχυρής» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ράσμουσεν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ