Σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της Χιλής κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση της χώρας, στην 41η επέτειο της ανατροπής του Σαλβαδόρ Αλιέντε από τον Πινοτσέτ.

Η Μισέλ Μπατσελέτ ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει νομοσχέδιο, με αναδρομική ισχύ, που θα ακυρώνει το νόμο περί αμνηστίας του 1978 με τον οποίο ουσιαστικά παρέμεναν έως σήμερα ατιμώρητοι οι πραξικοπηματίες.

Η πρόεδρος της Χιλής κινείται στα βήματα του τέως προέδρου της Αργεντινής, Νέστορ Κίρσνερ, ο οποίος ανέλανε το 2003 και προώθησε σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Δύο χρόνια αργότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικούς τους δύο νόμους που ουσιαστικά χορήγησαν αμνηστία στους στρατιωτικούς.

Οι νόμοι ψηφίστηκαν ο πρώτος το 1986 -γνωστός ως Punto Final- και ο δεύτερος το 1987 -γνωστός ως Obediencia Debida.

Ο πρώτος όριζε «τελικό σημείο» (η μετάφραση του τίτλου του από τα ισπανικά) στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά των στρατιωτικών της περιόδου 1976-1983. Ουσιαστικά οδήγησε στην παραγραφή των εγκλημάτων.

Ο δεύτερος μιλούσε για την «οφειλόμενη υπακοή» (η αντίστοιχη μετάφραση του τίτλου από τα ισπανικά), των κατώτερων αξιωματικών στους ανώτερους.

Με άλλα λόγια, πολλοί αξιωματικοί που συμμετείχαν σε βασανιστήρια δεν διώχθησαν δεδομένου ότι εκτελούσαν εντολές ανωτέρων.

Από το 2006 έως σήμερα πάνω από 200 στρατιωτικοί έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης.

Πίσω στη Χιλή, την απόφαση της προέδρου Μπατσελέτ ανακοίνωσαν την Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Χοσέ Αντόνιο Γκόμες και η γραμματέας της προεδρίας Χιμένα Ρινκόν. Την Πέμπτη η χώρα τιμούσε τη δική της 11η Σεπτεμβρίου 1973, όταν ο Πινοτσέτ ανέτρεπε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Το νομοσχέδιο δεν αναμένεται να συναντήσει δυσκολίες στο Κογκρέσο, δεδομένου ότι η κεντροαριστερά συμμαχία που στηρίζει την πρόεδρο, ελέγχει το Σώμα.

Όπως σημειώνει η ισπανική εφημερίδα El Pais, μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη Χιλή, αρκετές υποθέσεις παραβίασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έφταναν στα δικαστήρια, ωστόσο, την ώρα της έκδοσης της δικαστικής απόφασης, «σκόνταφταν» στο νόμο περί αμνηστίας, τουλάχιστον για τα πέντε πρώτα έτη της δικτατορίας του Πινοτσέτ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση αυτή της προέδρου προκάλεσε αντιδράσεις στο χώρο της Αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση θα έπρεπε να ασχοληθεί με την τρομοκρατία και την ανεργία. Οι πολίτες κοιτούν στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Η πρόεδρος προτιμά να ανοίγει παλιές πληγές» σημειώνει ο ηγέτης του δεξιού κόμματος UDI, Ερνέστο Σίλβα.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ