Για ορισμένες πάσχουσες από καρκίνο του μαστού, η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων σόγιας ενισχύει την έκφραση των γονιδίων του όγκου που σχετίζονται με την αύξηση των κυττάρων του όγκου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.

Πολλές γυναίκες καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σόγιας πιστεύοντας ότι προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού, όπως έχουν δείξει αρκετές επιδημιολογικές μελέτες. Όντως έρευνες σε ασιατικούς πληθυσμούς έχουν δείξει ότι όταν η κατανάλωση σόγιας αυξάνει, τότε μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού. Αλλά οι μελέτες αυτές δεν μπορούν να αποδείξουν μια θετική επίδραση της σόγιας, αλλά μόνο έναν συσχετισμό.

Η μελέτη του Αντικαρκινικού Κέντρου «Memorial Sloane Kettering» της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον Δρ Μόσεϊ Σικ, εστίασε σε γυναίκες που είχαν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού.

Η σόγια περιέχει φυτοοιστρογόνα, τα οποία μπορούν να μιμηθούν κάποιες επιδράσεις των οιστρογόνων, ορμόνες που δεν θεωρούνται επιβοηθητικές σε περίπτωση διάγνωσης καρκίνου του μαστού. Και αυτό διότι, οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου, περιλαμβανομένων και αυτών της μελέτης, έχουν υποδοχείς θετικούς στα οιστρογόνα, δηλαδή ο όγκος ανταποκρίνεται θετικά στα μηνύματα των οιστρογόνων του οργανισμού.

Για το λόγο αυτό, μόλις διαγνωστεί μια γυναίκα με καρκίνο μαστού προτείνεται η αποφυγή των οιστρογόνων και συνήθως λαμβάνει αντι-οιστρογονικά σκευάσματα όπως η ταξοξιφαίνη, ειδικά μετά τη χειρουργική αφαίρεση του όγκου.

Ο Δρ Σικ και οι συνεργάτες του μελέτησαν τις αλλαγές στη μοριακή δομή καρκινικών κυττάρων του μαστού και έκαναν βιοψίες κατά τη διάγνωση, και πάλι μετά από μερικές εβδομάδες, όταν ο όγκος είχε αφαιρεθεί.

Οι 140 ασθενείς, είτε έπιναν γάλα σόγιας, ή έπαιρναν διατροφικό συμπλήρωμα πρωτεΐνης γάλακτος μεσοδιάστημα (25,8 γραμ. σε νερό ή χυμό, καθημερινά).

Συγκριτικά με τους όγκους της ομάδας του γάλακτος, οι όγκοι στην ομάδα της σόγιας υπερ-εξέφραζαν τα γονίδια που σχετίζονται με τον κυτταρικό κύκλο και τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό. Υπερ-έκφραση σημαίνει ότι η επίδραση των γονιδίων αυτών μπορεί να είναι ισχυρότερη.

Επίσης, στην ομάδα της σόγιας, η έκφραση ενός γονιδίου που σχετίζεται με την ανάπτυξη του καρκίνου αυξήθηκε.

Η μελέτη βέβαια εστίασε στις αλλαγές του όγκου σε γενετικό επίπεδο, και όχι στο πως οι όγκοι αναπτύχθηκαν ή όχι, σε κάθε γυναίκα ξεχωριστά.

«Αν και δεν είναι ξεκάθαρο τι έκανε τις συγκεκριμένες γυναίκες να ανταποκριθούν στην πρωτεΐνη της σόγιας, διαπιστώσαμε ότι ενίσχυσε τα γονίδια του πολλαπλασιασμού του καρκίνου. Προτείνουμε λοιπόν στις γυναίκες να μην παίρνουν μεγάλες ποσότητες σόγιας, καθώς δεν προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού», εξηγεί ο Δρ Σικ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr