Μάχη μεταξύ δύο γυναικών που κάποτε υπηρετούσαν την ίδια κυβέρνηση είναι οι προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου στην Βραζιλία και αυτό επιβεβαιώνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις.

Στην πλέον πρόσφατη από αυτές, η νυν πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ φαίνεται να κερδίζει έδαφος έναντι της Μαρίνα Σίλβα. Ή για να ειπωθεί διαφορετικά, η ανοδική πορεία της Μαρίνα Σίλβα έχει ελαφρώς σταματήσει.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της Datafolha, στον α’ γύρο των προεδρικών (5 Οκτωβρίου) οι δύο υποψήφιες είναι σχεδόν ισόπαλες: 35% συγκεντρώνει η Ρουσέφ, 34% η Μαρίνα Σίλβα.

Στην τρίτη θέση μένει ο Αέσιο Νέβες, του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (PSDB) με 14%.

Στον β΄γύρο η Σίλβα εξακολουθεί να προηγείται της νυν προέδρου, ωστόσο, η ψαλίδα μοιάζει να έχει ελαφρώς κλείσει. Από το 50%-40% των περασμένων ερευνών, τώρα η Σίλβα συγκεντρώνει το 48%, έναντι 41% για την πρόεδρο.

Η Μαρίνα Σίλβα κατεβαίνει στην εκλογική μάχη ως υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η επιλογή να διεκδικήσει την προεδρία ήρθε μετά το αεροπορικό δυστύχημα του περασμένου Αυγούστου, το οποίο κόστισε τη ζωή στον προεδρικό υποψήφιο Εντουάρντο Κάμπος. Η ίδια ήταν υποψήφια αντιπρόεδρος υπό τον Κάμπος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν στον Κάμπος ποσοστό έως 9%, γεγονός που σήμαινε ότι η προεδρική εκλογή του Οκτωβρίου θα ήταν μια κλασική μάχη μεταξύ του κόμματος των Εργαζομένων (ΡΤ) που ίδρυσε ο τέως πρόεδρος Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα και των σοσιαλδημοκρατών υπό τον Νέβες.

Ουσιαστικά, η προεδρική μάχη θα ήταν ένας περίπατος επανεκλογής για την Ρουσέφ, αφού οι δημοσκοπήσεις έδειχναν άνετη επανεκλογή, τουλάχιστον στον β’ γύρο.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρουσέφ βρίσκει μπροστά της την Μαρίνα Σίλβα. Υπηρέτησαν στην πρώτη κυβέρνηση υπό τον «Λούλα», όταν η Σίλβα ήταν υπουργός Περιβάλλοντος και η Ρουσέφ υπουργός Ενέργειας (2003-2005) και αργότερα προσωπάρχης του προέδρου (2005-2010).

Αρκετά από τα σχέδιά της Σίλβα για την προστασία του Αμαζονίου αντιμετωπίστηκαν με καχυποψία (στην καλύτερη περίπτωση) ακόμα και εντός της κυβέρνησης «Λούλα» με αποτέλεσμα η ίδια να παραιτηθεί το 2008.

Στη συνέχεια προσχώρησε στους Πράσινους. Κατέβηκε στις εκλογές του 2010 και κατάφερε να συγκεντρώσει το 20% των ψήφων. Για πολλούς, το υψηλό αυτό ποσοστό εμπόδισε την Ρουσέφ από το να εκλεγεί στον πρώτο γύρο.

Η προεκλογική εκστρατεία έχει ακόμα πολύ δρόμο στην Βραζιλία και μεγάλο ενδιαφέρον.

Απέκτησε δε μεγαλύτερο μετά τις αποκαλύψεις ηγετικού στελέχους του ενεργειακού κολοσσού Petrobras για μίζες στελεχών της κυβέρνησης την περίοδο 2004-2012. Ουσιαστικά οι καταγγελίες του Πάολο Ρομπέρτο Κόστα καλύπτουν την περίοδο της προεδρίας, τόσο του «Λούλα» (2003-2010) όσο και μέρος της προεδρίας Ρουσέφ.

Ο Πάολο Κόστα κατήγγειλε ότι οι μίζες δόθηκαν προκειμένου να «αγοραστούν» ψήφοι στο Κογκρέσο σε συγκεκριμένα νομοσχέδια.

Η Petrobras υπήρξε ανέκαθεν η εταιρεία-σύμβολο της χώρας, ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες και επενδυτές.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Βραζιλία επισημαίνει ότι οι αποκαλύψεις ενδέχεται να βλάψουν ακόμα περισσότερο την νυν πρόεδρο, δεδομένου ότι επί των ημερών της η εταιρεία ακολουθεί φθίνουσα πορεία.

Η Ρουσέφ, ωστόσο, υποστηρίζει ότι τα χρόνια που έρχονται είναι κρίσιμα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, κατά συνέπεια χρειάζεται εμπειρία και ικανότητα για τη διαχείριση της Petrobras. Εμπειρία που η ίδια διαθέτει σε αντίθεση με την αντίπαλό της.

Το θέμα της εμπειρίας και των συγκεκριμένων προτάσεων-λύσεων ήταν αυτό που κυριάρχησε στο δεύτερο τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των προεδρικών υποψηφίων.

Σε αντίθεση με το πρώτο ντιμπέιτ, όταν η Ρουσέφ προτίμησε να μην επιτεθεί στην Σίλβα, στο δεύτερο την κατηγόρησε ότι λέει πολλά, χωρίς όμως να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για τη χώρα.

Η Σίλβα από την πλευρά της κατηγορεί την Ρουσέφ ότι παρουσιάζει μια «κινηματογραφική» εκδοχή της Βραζιλίας, όπου όλα πάνε καλά.

Η ίδια προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους -και προς το παρόν το καταφέρνει- ότι αποτελεί την «υπέρβαση» μεταξύ των παλαιών πολιτικών κομμάτων που έχουν κουράσει με τα σκάνδαλα και τη διαφθορά.

Όπως όλα δείχνουν, η μάχη θα είναι σκληρή εν όψει του β’ γύρου.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ