Η Μαδρίτη δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να άφησαν, εσκεμμένα ή όχι, οι μαροκινές αρχές δεκάδες σκάφη μεταναστών να περάσουν τα ύδατα και να φτάσουν στην ηπειρωτική Ισπανία. Σε διάστημα δύο ημερών, ο αριθμός των μεταναστών που εντόπισαν οι ισπανικές αρχές έφτασε τους 920 -πολλαπλάσιος όσων είχαν φτάσει μέχρι τότε από την αρχή του χρόνου.

Ο αριθμός των μεταναστών που πέρασαν τα ύδατα προς την Ταρίφα της νότιας Ισπανίας ξεπέρασε απότομα τους 1.000 σε δύο ημέρες την περασμένη εβδομάδα: Συγκριτικά, από την αρχή του χρόνου και μέχρι το τέλος Ιουλίου είχαν εντοπιστεί 348 άτομα.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, η εισροή σκαφών μειώθηκε ξανά απότομα: Αρχικά, εντοπίστηκαν μόνο μερικά σκάφη, ενώ το επόμενο διήμερο δεν υπήρχε ούτε ένα φουσκωτό στον ορίζοντα.

Το πλήθος ήταν τέτοιο που η Ταρίφα πιάστηκε εντελώς απροετοίμαστη, και χρειάστηκε να μετατρέψει δύο γήπεδα σε χώρους φιλοξενίας. Αναλυτές στις ισπανικές εφημερίδες σημειώνουν τέτοιες απότομες αυξομειώσεις σπάνια οφείλονται σε συμπτώσεις ή ατυχήματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Μαρόκου, Μοχάμεντ Χασάντ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παραλείψεων. «Μπορεί να υπήρξαν δυσλειτουργίες, και θα διορθωνούν πολύ γρήγορα» είπε ο Χασάντ.

Το περιστατικό έχει δείξει τη σημασία που έχει η στάση του Ραμπάτ και η «συνεργασία» με τη Μαδρίτη σε σχέση με την άφιξη μεταναστών από χώρες της Αφρικής που επιδιώκουν να φτάνουν στο όνειρο της Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η συγκυρία επιδείνωσε την κάλυψη που είχε η υπόθεση στις ισπανικές εφημερίδες.

Ο φόβος για τον ιό Έμπολα -και μάλιστα ενώ ένας Ισπανός ιεραπόστολος που είχε μεταφερθεί στη Μαδρίτη εξέπνευσε- επηρέασε το πώς έγινε αντιληπτή η υπόθεση, έστω κι αν αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού επισήμαναν πως, καθώς οι μετανάστες πρέπει να είχαν ξεκινήσει πολύ καιρό πριν το ταξίδι, ο κίνδυνος ήταν μηδαμινός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ