Από ελονοσία πάσχουν τελικά δύο ταξιδιώτες που εξετάστηκαν για τον ιό Έμπολα έπειτα από την άφιξή τους από την Αφρική στην Αθήνα με ύποπτα συμπτώματα.

Ο πρώτος ταξιδιώτης από τη Νιγηρία νοσηλεύεται από την Πέμπτη στο «Λαϊκό», ενώ ο δεύτερος, ο οποίος είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία και τη Λιβύη, μεταφέρθηκε την Παρασκευή στο «Σωτηρία», όπου διαγνώστηκε με ελονοσία.

Και οι δύο ασθενείς υποβλήθηκαν σε εξετάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας επιδημιολογικής επιτήρησης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό για την επιδημία Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, «ειδικές οδηγίες έχουν δοθεί στις πύλες εισόδου της χώρας (αεροδρόμια κ.λπ), ενώ έχει ληφθεί μια σειρά μέτρων πρόληψης και ενίσχυσης του επιπέδου ετοιμότητας, όπως και σχεδιασμού για τη διαχείριση ύποπτων περιστατικών».

H Ελλάδα θεωρείται «χώρα ελεύθερη ελονοσίας» από το 1974, ωστόσο
σποραδικά κρούσματα συνέχισαν να καταγράφονται και τα επόμενα χρόνια,
συνήθως σε ταξιδιώτες από χώρες της Αφρικής όπου ενδημεί η νόσος.

Τα περιστατικά αυξήθηκαν απότομα το 2011, οπότε καταγράφηκαν 42 περιστατικά με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, δείχνουν τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα κρούσματα μειώθηκαν στα 20 το 2012 και στα 3 το 2013.

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας

Έκτακτη σύσκεψη για τον Έμπολα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετείχαν και τα συναρμόδια υπουργεία Δημοσίας Τάξης και Εθνικής Άμυνας.

Εξετάστηκαν οι προληπτικές δράσεις για να αποκλειστεί η πιθανότητα διασποράς του ιού Έμπολα, εφόσον εντοπιστεί στη χώρα μας.

Όπως αποφασίστηκε, μετά και από τα δύο ύποπτα κρούσματα που απεδείχθη ότι επρόκειτο για ελονοσία, σε κάθε περίπτωση ανάλογων ύποπτων περιστατικών προερχόμενων από τις τέσσερις χώρες της Αφρικής (Γουινέα, Λιβερία, Νιγηρία και Σιέρα Λεόνε) με κρούσματα της νόσου, τηρούνται όλες οι αυστηρές προδιαγραφές που απαιτούνται για την κλινικο-εργαστηριακή διερεύνηση και διάγνωση.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ στη Γενεύη και στη βάση των νέων οδηγιών που εκδόθηκαν, οι επιστήμονες επισημαίνουν:

  • Ο ιός του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα είναι ένας ιός γνωστός την τελευταία 40ετία, ο οποίος μεταδίδεται μόνο μέσω του αίματος, των ιστών (ζώντων και νεκρών) και άλλων βιολογικών υλικών, όπως σάλιο, ούρα, σπέρμα κ.λπ., επίσης μέσω μολυσμένων αντικειμένων (κυρίως ιατρικών εργαλείων). Δεν μεταδίδεται αερογενώς, άρα η μολυσματικότητά του ως προς τη διάδοση είναι χαμηλή.
  • Η παρούσα επιδημία περιορίζεται μόνο στις χώρες της Δυτικής και της Κεντρικής Αφρικής, Γουινέα, Λιβερία, Νιγηρία και Σιέρα Λεόνε, και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, μέχρι τις 4 Αυγούστου έχουν αναφερθεί 1.711 περιστατικά και 932 θάνατοι.
  • Ειδικές οδηγίες έχουν δοθεί στις πύλες εισόδου της χώρας (αεροδρόμια κ.λπ.), ενώ έχει ληφθεί μια σειρά μέτρων πρόληψης και ενίσχυσης του επιπέδου ετοιμότητας, όπως και σχεδιασμού για τη διαχείριση ύποπτων περιστατικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ