Ήχησαν το πρωί της Τρίτης οι σειρήνες σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, ξυπνώντας τις μνήμες του προδοτικού πραξικοπήματος της χούντας των Αθηνών και των οργάνων της στο νησί, που άνοιξε τον δρόμο της τουρκικής εισβολής, της οποίας τις συνέπειες βιώνει ακόμη ο κυπριακός ελληνισμός.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το πραξικόπημα, ο Πρόεδρος της Κυπριακή Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, παρέστη στο επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν για την προάσπιση της νομιμότητας και της δημοκρατίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ προέστη του μνημόσυνου, ενώ τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Κόμματα και οργανώσεις με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν το προδοτικό πραξικόπημα και οργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες.

Η σημερινή 40η επέτειος του προδοτικού πραξικοπήματος της χούντας των Αθηνών στην Κύπρο «στρέφει τη μνήμη πίσω σε γεγονότα που ο καθένας εύχεται να μην επαναληφθούν» δήλωσε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μετά το μνημόσυνο για τους πεσόντες, που προασπίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Απαντώντας στην κριτική του ΑΚΕΛ περί «προσπάθειας της κυβέρνησης για αλλοίωση ιστορικών γεγονότων» ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «τα γεγονότα είναι που γράφουν την ιστορία και κανένας δεν μπορεί να τα αλλοιώσει».

Απάντηση στον γγ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, ο οποίος είπε, ότι «ο αρχιεπίσκοπος δίδει συγχωροχάρτια», έδωσε ο κ. Χρυσόστομος, δηλώνοντας, ότι «η Εκκλησία, εκ της φύσεώς της, συγχωρεί».

Η Βουλή συνήλθε σε ειδική συνεδρίαση για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Ο πρόεδρος του Σώματος, Γιαννάκης Ομήρου, σε ομιλία του, προειδοποίησε, ότι σαράντα χρόνια μετά την προδοσία και το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, τα αποτελέσματα εξακολουθούν να υπάρχουν και να θέτουν σε κίνδυνο τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού.

Κατήγγειλε, ότι οι διάφορες προτάσεις και προσεγγίσεις των Τούρκων στο Κυπριακό, προνοούν την αναγνώριση δύο κρατικών οντοτήτων, με τη μορφή ισότιμης συγκυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια, έτσι που να ανοίγει ο δρόμος για μελλοντική ολοκλήρωση της κατοχής.

Ο κ. Ομήρου κάλεσε όσους ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, να αξιώσουν από την Τουρκία, να συμμορφωθεί προς τη διεθνή έννομη τάξη και να εκπληρώσει το πρωτόκολλο 10 της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ.

«Ακόμα πιο βαριές γίνονται χρόνο με τον χρόνο, οι ευθύνες που αναλογούν στην ηγεσία του τόπου, 40 χρόνια μετά το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή» τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Δεν έχουμε, είπε, κανένα δικαίωμα να ξεπουλάμε πατρίδες, ούτε να εφησυχάζουμε, ούτε να συμβιβαζόμαστε με τη στασιμότητα ή να χωρίζουμε τον λαό μας, γιατί πληρώσαμε ανεπανόρθωτα την εθνική διχόνοια στο παρελθόν.

Για την εν εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια για να καταλήξει σε έναν ορθό και βιώσιμο συμβιβασμό.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε, ότι πέρυσι έγιναν τολμηροί παραλληλισμοί από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, που υποστήριξε, πως η Αριστερά κουβαλά το στίγμα της απουσίας από τον αγώνα της ΕΟΚΑ και ότι η δεξιά είναι χρεωμένη με το πραξικόπημα της χούντας. Φέτος, πρόσθεσε, επιχειρείται να προστεθεί «μια άλλη ανιστόρητη εξίσωση ότι για το 1974, φταίμε εμείς».

Είναι πραγματικά κρίμα, σημείωσε ο κ. Κυπριανού, που τέσσερις δεκαετίες μετά, ορισμένοι δεν βρίσκουν τη δύναμη να δουν την αλήθεια κατάματα και να την παραδεχτούν.

«Ούτε οι γεωστρατηγικοί στόχοι υποταγής της Κύπρου στα νατοϊκά συμφέροντα, είπε, ούτε οι επεκτατικοί τουρκικοί υπολογισμοί θα είχαν πετύχει, αν δεν υπήρχαν πρόθυμοι δούρειοι ίπποι για να τους υλοποιήσουν».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, τόνισε ότι όλες οι επικλήσεις δήθεν πολιτικών λαθών και παραλείψεων, πριν από το πραξικόπημα, «είναι ατεκμηρίωτες και αβάσιμες, γιατί μόνο το έγκλημα του πραξικοπήματος έδωσε στην Τουρκία την αφορμή και το πρόσχημα για την εισβολή και κατοχή».

Δεν αποδεχόμαστε, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, μια λύση που να καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία, να μετατρέπει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο και να δίνει επεμβατικά ή άλλα δικαιώματα στην Τουρκία, ούτε λύση εθνικού ξεκαθαρίσματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ