Στα άκρα εξωθούνται οι σχέσεις μεταξύ του Νούρι αλ-Μαλίκι και των Κούρδων του Ιράκ μετά την κατηγορία του σιίτη πρωθυπουργού ότι το αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν υποθάλπει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS).

Χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό «υστερικό» οι Κούρδοι αξιώνουν να ζητήσει συγγνώμη από τον ιρακινό λαό και να παραιτηθεί, μποϊκοτάροντας μέχρι νεωτέρας τις συνεδριάσεις της κυβέρνησης.

Ο Νούρι αλ-Μαλίκι δήλωσε την Τετάρτη ότι αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν -το οποίο έθεσε υπό τον έλεγχό του περιοχές που εγκατέλειψε ο ιρακινός στρατός κατά την προέλαση των τζιχανιστών- έχει καταστεί το «γενικό επιτελείο» της ISIS, και εκμεταλλευόμενο την κρίση επιδιώκει επεκτατική πολιτική.

«Ποτέ δεν θα μείνουμε σιωπηλοί καθώς το Αρμπίλ γίνεται επιχειρησιακή βάση για την ISIS, Μπααθιστές, την Αλ Κάιντα και τρομοκράτες» ανέφερε ο Ιρακινός πρωθυπουργός τη στιγμή κατά την οποία το ιρακινό Κουρδιστάν έχει πλέον προσαρτήσει το Κιρκούκ και κινείται προς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νούρι Σαουέζ, ο πλέον υψηλόβαθμος Κούρδος αξιωματούχος της κυβέρνησης, ανέφερε την Πέμπτη ότι οι κατηγορίες Μαλίκι έρχονται να κρύψουν το τεράστιο φιάσκο σε επίπεδο ασφαλείας, και τόνισε ότι οι Κούρδοι θα μποϊκοτάρουν τις συνεδριάσεις της κυβέρνησης μέχρι νεωτέρας.

Ωστόσο, Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι αυτό δεν σημαίνει πως οι Κούρδοι αποσύρονται από την κυβέρνηση.

Η κίνηση σε κάθε περίπτωση είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, καθώς η κυβέρνηση συνέχιζε να λειτουγεί στο παρελθόν όταν το σουνιτικό μπλοκ απέσυρε πλήρως τους υπουργούς του. Ωστόσο, καταδεικνύει πόσο βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ του Αλ-Μαλίκι και των Κούρδων.

Εκπρόσωπος του προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν Μεσούντ Μπαρζανί δήλωσε την ίδια στιγμή ότι ο Νούρι αλ-Μαλίκι «διακατέχεται από πραγματική υστερία και έχει χάσει την ισορροπία του», καλώντας τον να υποβάλλει παραίτηση.

«Έχει καταστρέψει τη χώρα και κάποιος που έχει καταστρέψει τη χώρα δεν μπορεί να τη σώσει από κρίσεις» δήλωσε αναφερόμενος στον Νούρι αλ-Μαλίκι.

Η κρίση έρχεται μόλις τρεις ημέρες πριν την προγραμματισμένη κοινοβουλευτική σύνοδο για την επιλογή νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Απριλίου.

Η προέλαση των τζιχαντιστών, η βούληση των Κούρδων να αποσχισθούν και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης απειλούν το Ιράκ με διάλυση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ