Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Χρηματοδοτήσεις 24 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. για την καινοτομία

Χρηματοδοτήσεις 24 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. για την καινοτομία

Το πρόγραμμα «InnovFin – EU Finance for Innovators» αναμένεται να διαθέσει σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και σε φορείς ανάπτυξης ερευνητικών υποδομών περισσότερα από 24 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα δράσουν συμπληρωματικά με άλλες χρηματοδοτήσεις και συνολικά αναμένεται να ξεπεράσουν τα 48 δισ. ευρώ.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο «Πρόσβαση στη χρηματοδότηση για Έρευνα, Καινοτομία και Ανάπτυξη» που διοργάνωσε το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 12 και 13 Ιουνίου 2014 σε γνωστό ξενοδοχείο.

Βασικός στόχος του Συνεδρίου ήταν η ενημέρωση, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σχετικά με τις δυνατότητες των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020 για την ενίσχυση της πρόσβασης των Επιχειρήσεων και ΜμΕ στη χρηματοδότηση για την έρευνα, την καινοτομία και την ανάπτυξη. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα της Ε.Ε. «InnovFin-EU Finance for Innovators» για την ενεργοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Το πρόγραμμα «InnovFin – EU Finance for Innovators» αναμένεται να διαθέσει σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και σε φορείς ανάπτυξης ερευνητικών υποδομών περισσότερα από 24 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα δράσουν συμπληρωματικά με άλλες χρηματοδοτήσεις και συνολικά αναμένεται να ξεπεράσουν τα 48 δισ. ευρώ.

  • Το εργαλείο «InnovFin – Χρηματοδοτήσεις της ΕΕ για την Καινοτομία» θα αποτελείται από μια σειρά ειδικά σχεδιασμένων προϊόντων, – από εγγυήσεις σε ενδιάμεσους οργανισμούς που χορηγούν δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι δάνεια απευθείας σε επιχειρήσεις, με στόχο τη στήριξη σχεδίων έρευνας και τεχνολογίας, από τα μικρότερα έως τα μεγαλύτερα, στην ΕΕ και τις χώρες που συμμετέχουν στο νέο ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ για την περίοδο 2014-20 «Ορίζοντας 2020». Το Innovfin αξιοποιεί την επιτυχία του Μηχανισμού Χρηματοδότησης με Επιμερισμό του Κινδύνου, που δημιουργήθηκε βάσει του έβδομου προγράμματος-πλαισίου της ΕΕ για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη (ΠΠ 7) και συνέβαλε στη διάθεση πάνω από 11 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση 114 σχεδίων έρευνας και καινοτομίας αξίας άνω των 30 δισ. ευρώ.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν εκ μέρους της Ε.Ε. η Επίτροπος Máire Geoghegan-Quinn, αρμόδια για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Επιστήμη, ενώ εκ μέρους της Ελληνικής Προεδρίας, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ. Χρήστος Βασιλάκος.

Κατά την ομιλία της η Επίτροπος δήλωσε τα εξής: «Τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία προσφέρουν έναν καινοτόμο τρόπο επένδυσης σε επιχειρήσεις και δραστηριότητες που ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη. Η Ε.Ε. υστερεί, σε σύγκριση με τους διεθνείς ανταγωνιστές της, στις επενδύσεις των επιχειρήσεων σε καινοτομία. Γι’ αυτό, πρέπει να ενθαρρύνουμε τις τράπεζες να χορηγούν δάνεια για τέτοιες επενδύσεις και να βοηθούν τις επιχειρήσεις εντάσεως έρευνας να αποκτούν πρόσβαση σε αυτή τη χρηματοδότηση. Αυτό θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τον στόχο μας για επένδυση του 3% του ΑΕΠ σε Ε&Κ έως το 2020.

Ο Γενικός Γραμματέας Δρ. Χρήστος Βασιλάκος τόνισε ότι «Η έρευνα, η καινοτομία και η παιδεία θα αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο της νέας αναπτυξιακής πολιτικής μας και είναι σημαντικό, τόσο τα χρηματοπιστωτικά μας ιδρύματα όσο και οι καινοτόμες επιχειρήσεις μας, να ενημερωθούν σχετικά με τις σημαντικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ε.Ε.», ενώ επεσήμανε ότι «στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της η ΓΓΕΤ θα ενημερώσει όλη την ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα για τις δυνατότητες χρηματοδότησης που προσφέρονται, έτσι ώστε τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία να μπορέσουν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις δράσεις για έρευνα και καινοτομία κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-20». «Η υπογραφή δύο πολύ σημαντικών συμφωνιών», ανέφερε, «που θα σηματοδοτήσουν την έναρξη δύο κύριων Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση των καινοτόμων επιχειρήσεων αναδεικνύουν και προβάλλουν, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, τις δυνατότητες των νέων χρηματοδοτικών μέσων-εργαλείων για την έρευνα, την καινοτομία και την ανάπτυξη με απώτερο στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης». Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, την Επίτροπο, τα ανώτατα στελέχη των χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμβολή τους στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης.

Οι εργασίες του Συνεδρίου σηματοδοτήθηκαν από την υπογραφή δύο ιδιαίτερα σημαντικών συμφωνιών:

  • Η πρώτη συμφωνία αφορά στην ανάθεση των χρηματοδοτικών εργαλείων του «Ορίζοντα 2020» και υπογράφηκε από τον Philippe de Fontaine Vive, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τη Máire Geoghegan-Quinn, αρμόδια Επίτροπο για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Επιστήμη και τον Pier Luigi Gilibert, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.
  • Η δεύτερη συμφωνία-πλαίσιο αφορά στην περίοδο 2014-2017 και εστιάζει στην τεχνική και οικονομική υποστήριξη δράσεων έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας. Η συμφωνία υπογράφηκε από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και την αρμόδια Επίτροπο για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Επιστήμη.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 240 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και εκπρόσωποι της επενδυτικής, επιχειρηματικής και ερευνητικής κοινότητας.

Τι είναι τα InnovFin

  • Το προϊόν «Χρηματοδότηση InnovFin για μεγάλα σχέδια» σκοπό έχει να βελτιώσει την πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις υψηλού κινδύνου για σχέδια έρευνας και καινοτομίας που αναλαμβάνονται από μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, υποδομές έρευνας και καινοτομίας (μεταξύ άλλων υποδομές που επιτρέπουν την καινοτομία), συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και οχήματα ή σχέδια ειδικού σκοπού (π.χ. πρώτα στο είδος τους σχέδια βιομηχανικής επίδειξης εμπορικής κλίμακας). Δάνεια ύψους 7,5 έως 300 εκατομμυρίων ευρώ θα χορηγούνται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
  • Το προϊόν «Χρηματοδότηση InnovFin για επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης» παρέχει δάνεια ή εγγυήσεις πλήρους και μειωμένης εξασφάλισης (όπως ενδιάμεση χρηματοδότηση και χρηματοδότηση με οιονεί μετοχικό κεφάλαιο), έτσι ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση σε χρηματοδότηση καινοτόμων μεγαλύτερων επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης (έως και 3.000 υπαλλήλων), αλλά και για ΜΜΕ και μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Δάνεια ύψους 7,5 έως και 25 εκατομμυρίων ευρώ θα χορηγούνται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στους επιλέξιμους δικαιούχους των κρατών μελών της ΕΕ και των συνδεδεμένων χωρών.
  • Το προϊόν «Εγγυήσεις InnovFin για επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης» παρέχει εγγυήσεις ή υπό αίρεση δάνεια, ύψους 7,5-25 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση σε χρηματοδότηση ιδίως για τις μεγάλες καινοτόμες επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης (με 3.000 υπαλλήλους το πολύ). Η διευκόλυνση αυτή θα παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα χορηγείται μέσω χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών – τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – στα κράτη μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες. Στο πλαίσιο της διευκόλυνσης αυτής, οι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα λαμβάνουν εγγυήσεις από την ΕΤΕ έναντι ενδεχόμενων ζημιών. Η ΕΤΕ θα παρέχει επίσης αντεγγυήσεις προς ιδρύματα.
  • Το προϊόν «Εγγυήσεις InnovFin για ΜΜΕ» παρέχει εγγυήσεις και αντεγγυήσεις για χρηματοδότηση με δανειακά κεφάλαια ύψους 25.000 έως και 7,5 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση μέσω δανείων για καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης (με 499 το πολύ μισθωτούς). Η διευκόλυνση αυτή θα παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα χορηγείται μέσω ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών – τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων – στα κράτη μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες. Στο πλαίσιο του μηχανισμού αυτού, οι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα λαμβάνουν εγγυήσεις από την ΕΤΕ για ένα ποσοστό των ζημιών τους από τη χρηματοδότηση με δανειακά κεφάλαια που καλύπτεται στο πλαίσιο της διευκόλυνσης.
  • Το προϊόν «Υπηρεσίες παροχής συμβουλών InnovFin», που παρέχει η ΕΤΕ με βάση ποσό έως και 28 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», αποσκοπούν στη βελτίωση της φερεγγυότητας και της επενδυτικής ετοιμότητας μεγάλων έργων που χρειάζονται ουσιαστικές, μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνεται η παροχή συμβουλών για τη βελτίωση των προϋποθέσεων πρόσβασης σε χρηματοδοτήσεις υψηλού κινδύνου στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας. Οι κυριότεροι δικαιούχοι προβλέπεται να είναι φορείς που προωθούν μεγάλα έργα έρευνας και καινοτομίας που ανταποκρίνονται στις «Κοινωνικές Προκλήσεις» του προγράμματος «Ορίζοντας 2020». Χάρη στις συμβουλευτικές αυτές υπηρεσίες αναμένεται να επιταχυνθεί η ανάπτυξη έργων επενδυτικής αξίας 20 δισ. ευρώ περίπου.

In.gr Τεχνολογία

Only in

Αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας το μεγάλο και επίμονο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

«Αγκάθι» για την ελληνική οικονομία το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024