Τα άτομα που μιλάνε και μια ξένη γλώσσα εκτός από τη μητρική τους, ενδεχομένως κατά την τρίτη ηλικία να σκέφτονται πιο καθαρά, ακόμη κι αν την έχουν διδαχθεί στην ενήλικη ζωή τους, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Neurology.

Αν και παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα άτομα που μιλούν δύο γλώσσες εκδηλώνουν άνοια τέσσερα με πέντε χρόνια αργότερα από εκείνους που μιλούν μόνο τη μητρική τους γλώσσα, ήταν δύσκολο για τους επιστήμονες να καθορίσουν εάν η γνώση μιας ξένης γλώσσας κρατά δραστήριο τον εγκέφαλο για περισσότερο χρόνο ή αν τα άτομα που μαθαίνουν ξένες γλώσσες έχουν πιο υγιείς εγκεφάλους ή είναι εξυπνότεροι.

Επιστημονική ομάδα του Κέντρου Γνωστικής Γήρανσης και Γνωστικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον Δρ Τομας Μπακ, διαπίστωσαν ότι τα δίγλωσσα άτομα είχαν καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ από τα άτομα που μιλούσαν μόνο τη μητρική τους γλώσσα, ακόμη και αν δεν υπερείχαν στα τεστ νοημοσύνης που είχαν κάνει δεκαετίες νωρίτερα. Αυτό σημαίνει εν μέρει ότι, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας μπορεί να διατηρήσει υγιέστερο τον εγκέφαλο στα γεράματα.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 853 σκοτσέζους που είχαν κάνει τεστ νοημοσύνης, το 1947, σε ηλικία 11 ετών και είχαν επανεξεταστεί πάλι το 2008 – 2010, όταν ήταν περίπου 70 ετών και άνω.

Εξ αυτών, 262 είχαν μάθει μια ξένη γλώσσα, κυρίως πριν την ηλικία των 18, και μόνο 90 την χρησιμοποιούσαν το 2008.

Ακόμη και όταν συνεκτιμήθηκαν τα αποτελέσματα των τεστ νοημοσύνης, τα άτομα που είχαν μάθει μια ξένη γλώσσα είχαν καλύτερο σκορ στην ανάγνωση, το προφορικό λεξιλόγιο, τη λεκτική ευχέρεια και την γενική ευφυΐα κατά την τρίτη ηλικία.

Η παρατήρηση αυτή ίσχυε και στην περίπτωση των 65 ατόμων που είχαν μάθει τη ξένη γλώσσα μετά τα 18, και η υπεροχή αυξανόταν περισσότερο με κάθε τρίτη, τέταρτη και πέντε ξένη γλώσσα που είχαν μάθει.

«Για όσους έχουν πια τελειώσει με το σχολείο και τις σπουδές, το μήνυμα είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά να μάθουν μια ξένη γλώσσα. Βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ξένες γλώσσες είναι το αντίδοτο στην άνοια, αλλά τα πνευματικά οφέλη της μάθησης είναι αδιαμφισβήτητα», σημειώνει ο Δρ Μπακ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr