Χείρα βοηθείας για το φώλιασμα απειλούμενων πτηνών στη Βόρεια Ελλάδα: Στη λιμνοθάλασσα της Νέας Κεσσάνης μια πλωτή εξέδρα υποκαθιστά τις φυσικές νησίδες όπου φωλιάζουν τα πτηνά, ενώ στο Λαγκαδά τοποθετήθηκαν σε στύλους της ΔΕΗ βάσεις για φωλιές λευκοπελαργών.

Η πλωτή ξύλινη εξέδρα στην λιμνοθάλασσα των Αλυκών, καλυμμένη με χαλίκι και άμμο, κατασκευάστηκε από το Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, με την χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.

ΑΠΕ

Οι νησίδες άμμου της λιμνοθάλασσες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί και η τεχνητή εξέδρα προσφέρει χώρο για φώλιασμα στο γελογλάρονο Gelochelidon nilotica, είδος απειλούμενο σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, καθώς και στο νανογλάρονο Sternula albifrons.


To απειλούμενο γελογλάρονο Gelochelidon nilotica (Wikimedia Commons)

Παρόμοιες κατασκευές που βοηθούν στην αναπαραγωγή των πουλιών σχεδιάζεται να τοποθετηθούν και σε άλλα σημεία του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.


O λευκός πελαργός Ciconia ciconia (Wikimedia Commons)

Παράλληλα, ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, τοποθέτησε στο Λαγκαδά πέντε βάσεις φωλιών λευκοπελαργών σε σημεία που υπήρχαν ήδη φωλιές αλλά χωρίς βάσεις. Επίσης, τοποθετήθηκαν προστατευτικά αγωγών μέσης τάσης σε έξι υπάρχουσες φωλιές, συντηρήθηκαν τρεις φωλιές που παρουσίαζαν προβλήματα και καθαρίστηκαν άλλες 12.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ