Τις επόμενες κινήσεις τους απέναντι στη Ρωσία, υπό το βάρος της προσάρτησης της Κριμαίας, εξετάζουν οι «28» στη Σύνοδο Κορυφής, έχοντας εγείρει την απειλή περαιτέρω μέτρων.

Το πρωί της Πέμπτης η καγκελάριος Μέρκελ, μιλώντας στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στη Μόσχα ότι είναι έτοιμη και για την τρίτη φάση των κυρώσεων.

«Στη Σύνοδο Κορυφής που γίνεται σήμερα και αύριο, θα καταστήσουμε σαφές ότι ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και στην τρίτη φάση κυρώσεων, εφόσον επιδεινωθεί η κατάσταση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, ήρθε το πρώτο μπλόκο σε εξοπλιστικό πρόγραμμα, με το Βερολίνο να «κόβει» συμβόλαιο γερμανικής εταιρείας με τον ρωσικό στρατό.

Το δίλημμα των κυρώσεων στη Σύνοδο

Το θέμα της Ουκρανίας και η «ανατολική γειτονία» της ΕΕ θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των «28».

Όπως σχολίασαν διπλωματικές πηγές, η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι είναι η επιβολή κυρώσεων με το μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία, αλλά ταυτόχρονα με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες για την ΕΕ.

Έτσι, ενώ φαίνεται πιθανό το ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι να ακυρώσουν τη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας-ΕΕ τον Ιούνιο στο Σότσι, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα προχωρήσουν σε οικονομικές κυρώσεις που θα διακύβευαν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Παράλληλα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να γίνει μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση για τη χάραξη στρατηγικής, σε βάθος χρόνου, στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία. Διπλωματικές πηγές σχολίασαν ότι η ουκρανική κρίση υποχρεώνει την ΕΕ να επανεξετάσει σε βάθος την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία και να αναζητήσει τρόπους μεγαλύτερης διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού της.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, οι «28» θα υπογράψουν με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ την πολιτική συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας.

Με αυτό τον τρόπο, η ΕΕ επιβεβαιώνει τη στήριξή της στη νέα ουκρανική κυβέρνηση, κάτι το οποίο αναμφίβολα θα θεωρηθεί πρόκληση από τη Μόσχα, εκτιμούν διπλωμάτες.

Οι κινήσεις της Μόσχας

Από την πλευρά της η Μόσχα, μετά τις συντονισμένες κυρώσεις της Δευτέρας από ΗΠΑ και ΕΕ, προειδοποίησε την Ουάσινγκτον πως θα απαντήσει «με αντι-κυρώσεις», που μπορεί να είναι «συμμετρικές ή όχι».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απειλεί τη Γαλλία ότι θα απαιτήσει αποζημίωση σε περίπτωση που ακυρωθεί η σύμβαση για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό ύψους 1,2 δισ.ευρώ.

H Ρωσία έβαλε επίσης στο κάδρο και το ζήτημα των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό οπλοστάσιο, αφήνοντας, διά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η στάση της Μόσχας στους «Έξι».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν μεταβαίνει την Πέμπτη στη Μόσχα, όπου θα έλθει ενώπιος ενωπίω με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, και εν συνεχεία θα επισκεφθεί την Παρασκευή το Κίεβο, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ