Δεν αποκλείει συνάντησή του με τον ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ρουχανί, ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ο οποίος δήλωσε ότι βλέπει νέες προοπτικές για την μείωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Οι δηλώσεις Πέρες αποκαλύπτουν μια δραματική διάσταση απόψεων με τον πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου στο ζήτημα του Ιράν.

Μιλώντας την Κυριακή σε διάσκεψη ισραηλινών επιχειρηματιών ο Πέρες δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συναντηθεί με τον ιρανό ομόλογο Χασάν Ρουχανί εφ’ όσον αυτό θα εξυπηρετούσε την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. «Γιατί όχι;» είπε όταν ρωτήθηκε αν θα ήθελε να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν. «Δεν έχω εχθρούς» τόνισε, σύμφωνα με το Associated Press.

Ωστόσο, είπε ότι η επιρροή του Ρουχανί είναι περιορισμένη και δήλωσε ότι υπάρχουν και άλλα σκληροπυρηνικά στοιχεία στο Ιράν που μπορεί να μην στηρίζουν το άνοιγμα του Ρουχανί προς τη Δύση.

«Στόχος είναι να κάνουμε τους εχθρούς, φίλους. Εάν υπήρχε μόνο αυτός θα πίστευα με μεγαλύτερη ασφάλεια ότι αυτό μπορεί να γίνει, αλλά υπάρχουν και άλλες δομές, άλλοι άνθρωποι» πρόσθεσε.

Υποστήριξε την διαδικασία των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη τις οποίες χαρακτήρισε «σημαντικές» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διεθνής κοινότητα θα χρησιμοποιήσει το εξάμηνο των συνομιλιών με το Ιράν «για να εξασφαλίσει ότι θα εξαλειφθεί οι πυρηνικός κίνδυνος για την ανθρωπότητα».

Και απορρίπτοντας την ιδέα της στρατιωτικής λύσης ο πρόεδρος του Ισραήλ τόνισε: «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι προτιμούμε την διπλωματική λύση».

Η δήλωση του πρόεδρου Πέρες για συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιράν και για διπλωματική λύση του πυρηνικού ζητήματος, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπ.Νετανιάχου ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε εκφράσει και πάλι αμφιβολίες για το ενδιαφέρον του Ιράν να συνεργαστεί έντιμα με τη Δυση.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του στο Brookings Institution της Ουάσιγκτον, πρόβαλε και νέες προϋποθέσεις για την μείωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και αξίωσε την αλλαγή πολιτικής του Ιράν.

Όχι μόνο οι κυρώσεις στο Ιράν πρέπει να ενταθούν, είπε, αλλά «πρέπει να απαιτηθεί από την Τεχεράνη, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, να αλλάξει η πολιτική του Ιράν».

Και πρόσθεσε ότι αυτό «θα είναι το ελάχιστο που θα πρέπει να κάνει η διεθνής κοινότητα καθώς διαπραγματεύεται με το Ιράν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ