Σε κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καταφεύγει το 15% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να γεννιούνται περίπου 3.500 παιδιά μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση. Εξάλλου, η ηλικία των γυναικών που καταφεύγουν σ’ αυτή τη λύση έχει πλέον μειωθεί στα 36-37 έτη.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης με θέμα «Εξωσωματική Γονιμοποίηση. Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον», το οποίο διεξήχθη στην Αθήνα, με αφορμή την συμπλήρωση 27 ετών από την πρώτη εφαρμογή της μεθόδου στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με σημαντικές επιτυχίες στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, δεδομένου ότι στην Ευρώπη καταγράφονται ετησίως περίπου 300.000 εξωσωματικές γονιμοποιήσεις, ενώ παγκοσμίως γεννιούνται με υποβοήθηση δύο εκατομμύρια παιδιά. Στην χώρα μας, πάντως, το 95% των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης πραγματοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της βιοτεχνολογίας αναμένεται να συντελέσουν στην περαιτέρω βελτίωση της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς οι επιστήμονες θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα τη φυσιολογία της γυναίκας, άρα θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τα καλύτερα έμβρυα (μιμούμενοι τη φύση) και έτσι θα επιτυγχάνουν περισσότετερες κυήσεις με φιλικότερα φαρμακευτικά πρωτόκολλα.

Επίσης, στο άμεσο μέλλον θα επιτευχθεί καλύτερη επικοινωνία του ενδομητρίου με το έμβρυο και έτσι θα επιλέγεται για εμφύτευση στη μήτρα, το έμβρυο, που είναι πιο φιλικό προς αυτή, καταλήγοντας πιο εύκολα σε εγκυμοσύνη. Εξάλλου, ήδη σήμερα οι επιστήμονες έχουν την δυνατότητα να διερευνούν προκαταβολικά διάφορες χρόνιες και μη παθήσεις στο έμβρυο, πριν αυτό εμφυτευθεί με αποτέλεσμα τη γέννηση υγιών παιδιών.

Στόχος των ειδικών πάντως, είναι η εξατομικευμένη αντιμετώπιση των ζευγαριών καθώς καμιά γυναικά δεν είναι ίδια με μια άλλη, όπως επίσης κανένα ωάριο, με έμφαση στην βελτίωση της ψυχολογικής υποστήριξης και της συμβουλευτικής των ζευγαριών που υποβάλλονται σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ως επιστέγασμα όλων αυτών των τόσο σημαντικών εξελίξεων στον χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ο Δρ Βασίλειος Αθανασίου, μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, τονίζει την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, καθώς υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις στη διαδικασία της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, οι οποίες εαν λειτουργούσε η Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, με τις εισηγήσεις των μελών της Επιτροπής, θα μπορούσαν να προχωρήσουν και οι ανάλογες αλλαγές σε επίπεδο νομοθεσίας.

Οι βελτιώσεις του ήδη προοδευτικού νόμου για την εξωσωματική γονιμοποίηση θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο στον Ιατρικό Αναπαραγωγικό Τουρισμό, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει σημαντικό έσοδο για τη χώρα μας.

health.in.gr