Μια νέα προσέγγιση στη διαχείριση του ορθοκολικού καρκίνου προτείνουν καναδοί επιστήμονες,
«αφοπλίζοντας» ένα γονίδιο – κλειδί, το οποίο καθοδηγεί τη συνεχή ανανέωση των βλαστικών κυττάρων, δηλαδή τη «ρίζα» της νόσου, της αντίστασης στις θεραπείες και της υποτροπής της.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Nature Medicine, ερευνητές του Κέντρου Καρκίνου «Πριγκίπισα Μαργαρίτα» του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής τον καθηγητή Μοριακής Γενετικής Τζον Ντικ, έκαναν πειράματα σε ποντίκια, στα οποία μπλόκαραν με επιτυχία τη δράση του γονιδίου ΒΜΙ-1, το οποίο -σε διάφορα είδη καρκίνου- τροφοδοτεί τους όγκους μέσω της ανανέωσης των βλαστοκυττάρων.

Η αναστολή της λειτουργίας του εν λόγω γονιδίου «φρενάρισε» την αυτο-ανανέωση των βλαστοκυττάρων και αυτό, στη συνέχεια, είχε ως συνέπεια να τεθεί υπό έλεγχο η ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Σύμφωνα με τον Δρ Ντικ, «η καταστροφή του καρκίνου ήταν μακρόχρονη και μη αναστρέψιμη. Με άλλα λόγια, ο καρκίνος εξαφανίστηκε μόνιμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ερευνητική ομάδα του Δρ Ντικ θεωρείται πρωτοπόρος παγκοσμίως στο πεδίο των καρκινικών βλαστοκυττάρων, καθώς πρώτη ανακάλυψε το 1994 τα βλαστικά κύτταρα της λευχαιμίας και το 2007 τα βλαστικά κύτταρα του καρκίνου του εντέρου.

Η χειρουργός Δρ Κάθριν Ο’Μπράιαν, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Δρ Ντικ, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι «η κλινική προοπτική της νέας έρευνας είναι συναρπαστική, καθώς σηματοδοτεί μια βιώσιμη και στοχευμένη θεραπεία για τους ασθενείς με ορθοκολικό καρκίνο. Είναι ήδη γνωστό ότι το 65% από αυτούς έχουν το γονίδιο ΒΜΙ-1».

Το επόμενο βήμα θα είναι να γίνουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Όμως, μέχρι να υπάρξει στην πράξη κάποια νέου τύπου θεραπεία για τους ανθρώπους, θα περάσουν αρκετά χρόνια.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ