Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στα δημοσιονομικά αλλά υπάρχει ανάγκη «εκεί όπου απειλούνται κατεστημένα συμφέροντα» δηλώνει ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου των υπουργών της Ευρωζώνης (EuroWorking Group), Τόμας Βίζερ, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα το συντομότερο δυνατόν «δεν είναι μόνο θέμα χρηματοοικονομικού σχεδιασμού, αλλά και θέμα συνολικής αντίληψης.»

«Η Ελλάδα έχει καλές επιδόσεις στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής και το 2014 το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας προβλέπεται να είναι ένα από τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η δουλειά έχει γίνει, αλλά βρισκόμαστε κοντά» δηλώνει ο κ. Βίζερ σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι τομείς στους οποίους χρειάζεται επιτάχυνση των προσπαθειών είναι εκείνοι όπου απειλούνται κατεστημένα συμφέροντα. Όπως συνηθίζεται σε τομείς όπου υπάρχουν κατεστημένα συμφέροντα, λίγοι προνομιούχοι προστατεύονται από τον ανταγωνισμό και ευνοούνται εις βάρος του υπόλοιπου πληθυσμού. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να γίνει αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων που έχουν τεράστιες ζημιές, ή να απελευθερωθούν οι αγορές του ψωμιού, του γάλακτος και των φαρμάκων, ή να αναδιαρθρωθεί η δημόσια διοίκηση» προσθέτει ο επικεφαλής του EuroWorking Group και συμπληρώνει:

«Ο ρόλος των πολιτικών προσώπων είναι να υπερασπίζονται αυτές τις μεταρρυθμίσεις, που ωφελούν ευρέα τμήματα του πληθυσμού και οι οποίες θα τονώσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Οι πολιτικοί δεν εξελέγησαν για να προστατεύουν ειδικά συμφέροντα και γι’ αυτό ευελπιστώ απολύτως ότι στο τέλος οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν θετικά».

Σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο Τόμας Βίζερ σημειώνει ότι «ήδη έχουμε αργοπορήσει με την τρέχουσα αξιολόγηση και όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί τόσο το καλύτερο».

«Δεν είναι μόνο θέμα χρηματοοικονομικού σχεδιασμού, αλλά και θέμα συνολικής αντίληψης: τη στιγμή που άλλες χώρες της ευρωζώνης εξέρχονται από τα προγράμματα προσαρμογής, θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να δείξει ότι μπορεί να μπει σε μια παρόμοια θέση και όχι ότι αυτό θα συμβεί στο μακρινό μέλλον. Η Ιρλανδία δημιούργησε ένα πρότυπο» προσθέτει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ