Πρόσθετο κόστος για τον προϋπολογισμό ύψους 400 εκατ. ευρώ εκτιμά η τρόικα ότι έχουν οι αλλαγές που έγιναν στον φόρο ακινήτων έναντι των 200 εκατ. που είχε υπολογίσει η κυβέρνηση.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν πως από τα 3,2 δισ. ευρώ που πρέπει να φέρει ο νέος φόρος στα κρατικά ταμεία το επόμενο έτος θα εισπραχθούν μόλις 2,4 δισ. ευρώ με την κυβέρνηση να εκτιμά τις εισπράξεις στα 2,6 δισ. ευρώ.

Η τρόικα διαμήνυσε πως αν η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων από το 2014 πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει την εν λόγω απόσταση.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση πρότεινε μέρος της απόκλισης να καλυφθεί από περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ωστόσο η τρόικα υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα επηρεάσει αρνητικά τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Αν και δεν απέρριψε το μέτρο δεν έχει δώσει ακόμη την τελική της έγκριση.

Η κριτική των δανειστών εστιάστηκε στον συμπληρωματικό φόρο 2014, ο οποίος είναι στα πρότυπα του ΦΑΠ και έχει αυξημένο ατομικό αφορολόγητο όριο 300.000 ευρώ.

Η τρόικα δεν θεωρεί πως από το φόρο αυτό μπορούν να εισπραχθούν 660 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει η Κυβέρνηση, αλλά τοποθετεί τις εισπράξεις στα 495 εκατ. ευρώ.

Θέση των δανειστών είναι ότι μόνον ο ΦΑΠ 2010 κατέγραψε μέση εισπραξιμότητα 82% και ότι ο ΦΑΠ 2011 και 2012 κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα καθώς στα 100 ευρώ φόρο που βεβαιώθηκαν εισπράχθηκαν μόλις 75 ευρώ.

Το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ θεωρούν πως η βάση αναφοράς για τη δυνατότητα είσπραξης του συμπληρωματικού φόρου του 2014 θα πρέπει να είναι ο ΦΑΠ του 2013.

Ωστόσο, ο φόρος αυτός ενδεχομένως να κινηθεί σε επίπεδα εισπράξεων ακόμη και χαμηλότερα του 70% των βεβαιωμένων φόρων, καθώς η φορολογική εξουθένωση των πολιτών και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος τους έχουν περιορίσει τη φοροδοτική τους ικανότητα, κάτι που η τρόικα φαίνεται να το αναγνωρίζει.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ