Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως σύγχρονη πανδημία, καθώς εκτιμάται ότι το 2030 οι πάσχοντες από τη νόσο θα έχουν φτάσει τα 552 εκατομμύρια παγκοσμίως. Μια από τις σοβαρότερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη είναι το Διαβητικό Πόδι, δηλαδή το έλκος στα κάτω άκρα που τελικά οδηγεί σε ακρωτηριασμό.

Για τους 337 εκατ. διαβητικούς σήμερα, οι επιπτώσεις της νόσου στη συνολική υγεία τους είναι ασυνήθιστα υψηλές. Οι επιπλοκές που προκαλεί ο διαβήτης σε βασικά όργανα του σώματος, όπως μάτια, καρδιά, νεφρούς και πόδια, αυξάνουν το οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Έχει υπολογιστεί ότι σε παγκόσμια κλίμακα, κάθε 20 δευτερόλεπτα συμβαίνει ένας ακρωτηριασμός κάτω άκρου λόγω διαωήτη. Μάλιστα, έχει σημειωθεί αύξηση των ακρωτηριασμών κατά 50% την τελευταία τριετία. Στην Ελλάδα, καταγράφονται περίπου 3.000 ακρωτηριασμοί σε πάσχοντες από διαβήτη κάθε χρόνο. Το κόστος του ακρωτηριασμού κυμαίνεται μεταξύ 30.000 – 60.000 δολάρια, ενώ στην Ελλάδα οι ακρωτηριασμοί κοστίζουν 30 – 180 εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Το κόστος αυτό επωμίζεται το κοινωνικό σύνολο και μάλιστα αυξάνεται κατά 70% τα επόμενα χρόνια γιατί το άτομο θέλει βοήθεια από τρίτο πρόσωπο και διάφορες άλλες κοινωνικές παροχές (π.χ. σύνταξη αναπηρίας). Οι ειδικοί λοιπόν δικαιολογημένα προειδοποιούν ότι εάν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα, το διαβητικό πόδι θα συνεχίσει να επιβαρύνει τα εθνικά συστήματα υγείας απειλώντας την ύπαρξή τους.

Ιδιαίτερη λοιπόν προσοχή πρέπει να δοθεί σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή πάσχοντες από διαβήτη με έλκη στα πόδια ή γάγγραινα. Η ομάδα αυτή απαριθμεί περίπου 50.000 άτομα στην Ελλάδα, με το κόστος φροντίδας να ανέρχεται στα 6.200 ευρώ ετησίως.

Ωστόσο, με τη λήψη προληπτικών μέτρων σε εθνικό επίπεδο μπορεί να μειωθούν οι ακρωτηριασμοί κατά 80%. Αυτό θα συντελέσει και σε μείωση των κρατικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας.

health.in.gr