Ο Εγγύτατος του Κενταύρου λάμπει σε αυτή τη νέα εικόνα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble. Το αμυδρό αστέρι, ένας κόκκινος νάνος, απέχει μόλις 4,2 έτη φωτός και είναι ο πλησιέστερος γείτονας του Ήλιου. Προβλέπεται επίσης ότι θα είναι ένα από τα μακροβιότερα άστρα του Σύμπαντος.

Το Proxima Centauri, όπως είναι η λατινική ονομασία του άστρου, βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κενταύρου. Δεν είναι ορατό από την Ευρώπη, καθώς κρύβεται πάντα κάτω από τον ορίζοντα.

Ακόμα και στο νότιο ημισφαίριο, όμως, ο Εγγύτατος του Κενταύρου δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι, παρά τη σχετικά μικρή απόσταση από τη Γη.

Το άστρο είναι αμυδρό και μικρό ακόμα και για τα δεδομένα των ερυθρών νάνων, καθώς έχει μάζα οκτώ φορές μικρότερη του Ήλιου και επτά φορές μικρότερη διάμετρο. Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που ακτινοβολεί αντιστοιχεί σε υπέρυθρο φως.

Περιστασιακά, όμως, η λαμπρότητα του Εγγύτατου αυξάνεται σημαντικά. Εσωτερικές διαδικασίες που αφορούν το μαγνητικό πεδίο και τη μεταφορά θερμότητας από τον πυρήνα του άστρου προς τα έξω προκαλούν εκλάμψεις, οι οποίες αυξάνουν απότομα την ακτινοβολία.

Χάρη στα ρεύματα μεταφοράς θερμότητας, τα οποία αναμειγνύουν συνεχώς τα καύσιμα του άστρου, σε συνδυασμό και με το χαμηλό ρυθμό θερμοπυρηνικών αντιδράσεων, ο Εγγύτατος μπορεί να ελπίζει σε μακρύ βίο. Οι αστροφυσικοί εκτιμούν ότι θα συνεχίζει να ζει για ακόμα τέσσερα τρισεκατομμύρια χρόνια, περίπου 300 φορές τη σημερινή ηλικία του Σύμπαντος.

Ο Εγγύτατος, τέλος, είναι μέλος ενός τριπλού συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει ακόμα δύο άστρα, τα οποία δεν διακρίνονται στην εικόνα: το άλφα Κενταύρου Α και το άλφα Κενταύρου Β.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ