Στην πακιστανή μαθήτρια Μαλάλα Γιουσαφζάι απονέμεται το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η 16χρονη μαθήτρια, η οποία μάχεται για την εκπαίδευση, έπεσε θύμα επίθεσης από τους Ταλιμπάν στις 9 Οκτωβρίου του 2012.

Κατάφερε να επιζήσει και μάλιστα είναι υποψήφια και για το Νόμπελ Ειρήνης που θα απονεμηθεί την Παρασκευή.

Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η Μαλάλα είναι «απίστευτα θαρραλέα» που συνεχίζει να προωθεί τα δικαιώματα των παιδιών.

«Σήμερα, αποφασίσαμε να δείξουμε στον κόσμο ότι η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον βρίσκεται σε νέους ανθρώπους όπως η Μαλάλα Γιουσαφζάι» δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡΕ) στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζόζεφ Ντολ.

Το βραβείο θα της απονεμηθεί τον Νοέμβριο σε ειδική τελετή στο Στρασβούργο.

Την Τρίτη κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της Μαλάλα με τίτλο: «Εγώ, η Μαλάλα: Μάχομαι για την εκπαίδευση και αντιστέκομαι στους Ταλιμπάν».

Στο βιβλίο αυτό η 16χρονη Πακιστανή διηγείται όλα όσα έζησε στις 9 Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου και αναφέρεται, συγχρόνως στις ελπίδες που οδηγούν τον αγώνα της υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών.

Η ιστορία της συγκίνησε ολόκληρο τον κόσμο.

Υποψήφιος για το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της έκφρασης ήταν φέτος και ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην τεχνικός της NSA που αποκάλυψε το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Το βραβείο Ζαχάρωφ

Το βραβείο παίρνει το όνομά του από τον διάσημο Σοβιετικό πυρηνικό φυσικό και αντικαθεστωτικό Αντρέι Ζαχάρωφ, τον πατέρα της Σοβιετικής Βόμβας που αργότερα αντιτάχθηκε στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του και εκτοπίσθηκε στη Σιβηρία.

Με τις μεταρρυθμίσεις του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και λίγο πριν πεθάνει, έγινε μέλος του σοβιετικού Κοινοβουλίου το 1989, ενώ ίδρυσε την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Memorial, που συνεχίζει τον αγώνα.

Με το βραβείο έχουν τιμηθεί παλαιότερα προσωπικότητες όπως ο Νέλσον Μαντέλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και η Αούνγκ Σαν Σούου Κίι από τη Μιανμάρ, ενώ έχει τιμηθεί και η Αραβική Άνοιξη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ