Οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) της Βαυαρίας επιστρέφουν ως απόλυτοι κυρίαρχοι στην κυβέρνηση του κρατιδίου, παίρνοντας 47,7% στις κάλπες της Κυριακής και ανακτώντας την απόλυτη πλειοψηφία που είχαν χάσει ταπεινωτικά πριν από πέντε χρόνια. Καταποντίστηκαν στο 3,3% οι σύμμαχοί τους Φιλελεύθεροι (FDP), μικρή ενίσχυση στο 20,6% κατέγραψαν οι Σοσιαλδημοκράτες ενώ η Γερμανία ετοιμάζεται πλέον για τη μεγάλη μάχη του Μπούντεσταγκ.

Αδιαμφισβήτος ηττημένος είναι το FDP, που όχι μόνο βγαίνει από την κυβέρνηση του κρατιδίου αλλά και από το κοινοβούλιο. Μεγάλος νικητής είναι φυσικά ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, ο Χορστ Ζίχοφερ του CSU.

Το CSU είναι το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ στη Βαυαρία -δηλαδή το CDU δεν κατεβάζει υποψηφίους σε καμία κάλπη στο κρατίδιο και το CSU δεν υπάρχει εκτός Βαυαρίας- και κυριαρχεί στο κρατίδιο ουσιαστικά αδιάλειπτα από τον πόλεμο και έπειτα.

Ωστόσο, στις προηγούμενες εκλογές του 2008 είχε αναγκαστεί να αναζητήσει συμμάχους -παρά την πρωτιά του, δεν ήταν αυτοδύναμο στο κοινοβούλιο του κρατιδίου κι έτσι σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το FDP («αντίτυπο» δηλαδή της τωρινής κυβέρνησης σε ομοσπονδιακό επίπεδο).

Με το 47,7% της Κυριακής, το CSU ενισχύεται κατά 4,2 μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές και ανακτά την απόλυτη πλειοψηφία (εξαίρεση για τη Γερμανία, κανόνας για τη Βαυαρία). «Πρόκειται για μεγάλη εκλογική επιτυχία» πανηγύρισε ο Ζίχοφερ το βράδυ της Κυριακής, για να υπογραμμίσει: «Με αυτό, το 2008 περνά στην ιστορία. Επιστρέψαμε».

Δεύτεροι έρχονται οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι τα πήγαν μεν κάπως καλύτερα από την προηγούμενη φορά αλλά δεν κατάφεραν να κάνουν την έκπληξη. Το SPD πήρε 20,6%, ενισχυμένο κατά 2 μονάδες σε σχέδη με το 2008 -οπότε και είχε καταγράψει το χαμηλότερο ποσοστό του στο κρατίδιο.

Τρίτη δύναμη είναι οι «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι», κεντρώο κόμμα με ισχυρή παρουσία μόνο στη Βαυαρία. Το ποσοστό του μειώθηκε κατά 1,2 μονάδα στο 9%.

Άσχημο είναι το αποτέλεσμα για τους Πράσινους, οι οποίοι δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν το ρεύμα που είχαν στις προηγούμενες εκλογές σε άλλα κρατίδια. Είδαν τη δύναμή τους να μειώνεται στο 8,6% από 9,4% το 2008.

Τη μεγαλύτερη βουτιά κατέγραψαν οι Φιλελεύθεροι. Από συγκυβερνώντες, είδαν την εκλογική τους δύναμη να κόβεται παραπάνω από το μισό, πέφτοντας κατά 4,7 μονάδες μόλις στο 3,3%, και να οδηγούνται εκτός κοινοβουλίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ