Το μεγαλύτερο εξάρτημα πυραύλου που έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα η NASA με τρισδιάστατη εκτύπωση άντεξε στις ακραίες συνθήκες της δοκιμαστικής πυροδότησης ενός πυραύλου στο έδαφος. Η 3D εκτύπωση, πιστεύουν οι μηχανικοί, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές πέρα από τη Σελήνη.

Το εξάρτημα που δοκιμάστηκε ήταν ένα ακροφύσιο ψεκασμού καυσίμων, το οποίο διοχέτευσε υγρό οξυγόνο και αέριο υδρογόνο στον θάλαμο καύσης του πυραύλου.

Η καύση του υδρογόνου έδωσε ώση 20.000 λιβρών (9.072 κιλά), δέκα φορές μεγαλύτερη από ό,τι προηγούμενα ακροφύσια ψεκασμού που κατασκευάστηκαν με 3D εκτύπωση.

Το εξάρτημα δημιουργήθηκε με την τεχνική της «επιλεκτικής τήξης με λέιζερ», στην οποία μια ισχυρή δέσμη λέιζερ δημιουργεί μια τρισδιάστατη δομή λιώνοντας τοπικά μια μεταλλική σκόνη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ακροφύσιο αποτελείται από ένα κράμα νικελίου-χρωμίου.

Η δοκιμή έδειξε ότι το εξάρτημα αντέχει σε θερμοκρασίες 4.900 βαθμών Κελσίου και σε πιέσεις σχεδόν 985.000 κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης, ελπίζει η NASA, θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το κόστος του «Συστήματος Διαστημικών Εκτοξεύσεων», ή SLS, ενός νέου, ισχυρού πυραύλου που θα μεταφέρει αστροναύτες πέρα από τη χαμηλή γήινη τροχιά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ