Το στρατιωτικό δικαστήριο επέβαλε την Τετάρτη στον 25χρονο Μπράντλι Μάνινγκ ποινή κάθειρξης 35 ετών για τη διαρροή απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων στο WikiLeaks.

Ο στρατιώτης Μάνινγκ καταδικάστηκε για 20 αδικήματα, περιλαμβανομένων έξι που αφορούν στο νόμο περί κατασκοπείας.

Μετά από δικαστική διαδικασία που διήρκησε δύο μήνες, η στρατοδίκης Ντενίζ Λιντ αποφάσισε, παράλληλα, την απόταξη του 25χρονου και του επέβαλε στέρηση μέρους του μισθού που λάμβανε.

Ωστόσο, η πρόεδρος του στρατοδικείου του Φορτ Μιντ ανακοίνωσε ότι στην ποινή των 35 ετών θα συμπεριληφθούν τα περίπου 3,5 χρόνια που έχει ήδη εκτίσει προφυλακισμένος ο Μάνινγκ.

Θα έχει δικαίωμα να αποφυλακιστεί υπό όρους αφού εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής του.

Οι κατηγορίες εναντίον του 25χρονου πληροφοριοδότη του WikiLeaks μπορούσαν να επιφέρουν ποινή κάθειρξης έως 90 χρόνια.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την καταδίκη του Μάνινγκ σε 60 χρόνια φυλάκιση, ενώ οι συνήγοροι διεκδικούσαν όχι περισσότερο από 25 χρόνια κάθειρξη -χρόνος που συμπίπτει με το διάστημα αποχαρακτηρισμού των απόρρητων εγγράφων.

Η καταδίκη σε κάθειρξη 35 ετών του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ για τη μεγαλύτερη διαρροή απορρήτων εγγράφων στην ιστορία των ΗΠΑ αποτελεί «μία σημαντική στρατηγική νίκη», δεδομένης της πιθανής μείωσης της ποινής του, εκτίμησε σήμερα ο ιστότοπος WikiLeaks.

«Σημαντική στρατηγική νίκη στην υπόθεση Μπράντλεϊ Μάνινγκ. Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ είναι πλέον πιθανόν να αποφυλακισθεί σε 9 χρόνια, σε 4,4 σύμφωνα με άλλον υπολογισμό», ανέφερε στην αντίδρασή του μετά την ανακοίνωση της καταδίκης ο WikiLeaks, ο οποίος είχε δημοσιεύσει τα έγγραφα που είχε υποκλέψει ο Αμερικανός στρατιώτης.

Την ίδια στιγμή, πάντως, πολλαπλασιάζονται οι υπογραφές στις διαδικτυακές αιτήσεις για τη βράβευση του Μάνινγκ με το Νόμπελ Ειρήνης.

Το 2010 ο στρατιώτης παρέδωσε περισσότερους από 700.000 απόρρητους φακέλους, βίντεο από μάχες και διπλωματικά τηλεγραφήματα στον ιστότοπο του Τζούλιαν Ασάνζ που τα δημοσίευσε προκαλώντας διεθνή σάλο.

Μεταξύ αυτών ήταν και βίντεο από ένα ελικόπτερο Απάτσι του αμερικανικού στρατού που άνοιξε πυρ στη Βαγδάτη, το 2007, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων και δύο εργαζομένων στο πρακτορείο Reuters.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press