Το Εργαστήριο Μοριακής και Κυτταρικής Γήρανσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και η Ορθοβιοτική Ιατρική συνεργάζονται και εφαρμόζουν ερευνητικό πρωτόκολλο που βοηθά στον προσδιορισμό της βιολογικής ηλικίας και την εξέλιξη της διαδικασίας της γήρανσης.

Η ανάλυση απαιτεί μικρή ποσότητα αίματος. Με βάση τα αποτελέσματα των αναλύσεων που προκύπτουν, οι εξεταζόμενοι ακολουθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα και γίνεται επανέλεγχος κάθε 4 μήνες ώστε να διαπιστώνεται η εξέλιξη της διαδικασίας της γήρανσης.

Αναλύονται οι εξής δείκτες βιολογικής γήρανσης:

Α) Ανάλυση του μήκους των τελομερών. Tα τελομερή είναι επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες DNA στα άκρα των χρωμοσωμάτων, τα οποία μειώνονται με την ηλικία και θεωρούνται ότι αποτελούν το «βιολογικό ρολόι ηλικίας» (βραβείο Νόμπελ 2009).

Β) Προσδιορισμός οξειδωμένων πρωτεϊνών. Αποτελούν «κατεστραμμένες πρωτεΐνες», είναι ιδιαίτερα τοξικές και συσσωρεύονται κατά τη γήρανση.

Γ) Προσδιορισμός ποσότητας πρωτεοσώματος. Είναι ο βασικός μηχανισμός του κυττάρου απομάκρυνσης κατεστραμμένων πρωτεϊνών (βραβείο Νόμπελ 2004), ο οποίος υπολειτουργεί κατά τη γήρανση. Μακροχρόνιες μελέτες στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών έχουν δείξει, αφενός μεν ότι υγιείς αιωνόβιοι φέρουν λειτουργικό πρωτεόσωμα, αφετέρου δε η ενεργοποίηση του επιφέρει σημαντική καθυστέρηση της κυτταρικής γήρανσης.

Δ) Προσδιορισμός των επιπέδων της Απολιποπρωτεΐνης J (ApoJ). Η ApoJ αποτελεί δείκτη χρόνιου κυτταρικού stress και διάφορων νοσημάτων που σχετίζονται με τη γήρανση.

health.in.gr