Η αξία των οικοπέδων σε περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα καθορίζεται, βάσει της απόφασης, με βάση την κατώτερη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου του δήμου ή της κοινότητας, όπως αυτή προκύπτει από τα αρχεία της οικείας ΔΟΥ, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω παρέμβασης στην απόφαση, απαντά το υπουργείο Οικονομικών μετά την προκλητική παρατήρηση ότι για παράδειγμα οικόπεδο στη Δάφνη θεωρείται μεγαλύτερης αξίας από οικόπεδο στην Εκάλη ή στην Κηφισιά.

Το ίδιο ισχύει και για τις 457 περιοχές της Ελλάδας, οι τιμές οικοπέδων των οποίων προσδιορίστηκαν με βάση υπουργική απόφαση που δόθηκε χθες (Τρίτη) στη δημοσιότητα.

Αναφερόμενο στην περίπτωση του Δήμου Δάφνης το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει: «για παράδειγμα η τιμή οικοπέδου που αναγράφεται στο Δήμο Δάφνης όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, έχει προσδιοριστεί σύμφωνα με την κατώτερη τιμή οικοπέδου του δήμου αυτού σύμφωνα με τους πίνακες των συναρμόδιων Δ.Ο.Υ. Η ίδια τιμή άλλωστε ίσχυε και για το 2010 για σκοπούς ΦΑΠ (ΠΟΛ 1160/2010)».

Διευκρινίζεται ότι οι εν λόγω τιμές εφαρμόζονται μόνο για τον προσδιορισμό της αξίας οικοπέδων φυσικών προσώπων κατά τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.), για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας τους, δηλαδή στις περιπτώσεις που η αξία τους, κατά τη μεταβίβαση, υπολογίζεται βάσει συγκριτικών στοιχείων, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος, επισημαίνει, η εν λόγω Υπουργική Απόφαση δεν αφορά νέες εντάξεις και δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη φορολογία πέραν του Φ.Α.Π. φυσικών προσώπων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ