Για «υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες» με ευθύνη και της ίδιας της Ελλάδας κάνει λόγο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών παίρνοντας θέση στη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης μετά τις παραδοχές του ΔΝΤ. Επαναλαμβάνει ότι το δεύτερο πακέτο στήριξης κατέστη αναγκαίο λόγω των καθυστερήσεων στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και υποστηρίζει ότι ο συνδυασμός όρων και αλληλεγγύης είναι ορθός.

Το μόνο που ίσως μπορεί να εκληφθεί ως δείγμα αυτοκριτικής, είναι η αναφορά ότι από την ελληνική περίπτωση όλες οι πλευρές άντλησαν διδάγματα.

«Από τότε όλοι χρειάστηκε να μάθουμε» τονίζει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, παίρνοντας θέση στην εξελισσόμενη συζήτηση γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης που επιβλήθηκε από την τρόικα.

«Πιθανότατα είχαν εναποτεθεί υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες στην ελληνική «προσωπική ευθύνη»» αναφέρει το υπουργείο και επισημαίνει ότι η αιτία των προβλημάτων της Ελλάδας βρίσκεται στην επί χρόνια οικονομική αμέλεια.

«Η συνεχώς αργή εφαρμογή των όρων του προγράμματος – ειδικά σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – είναι σίγουρα ένας βασικός λόγος εξαιτίας του οποίου ένα δεύτερο πρόγραμμα κατέστη σύντομα απαραίτητο» επισημαίνεται από το υπουργείο.

Στην ίδια δήλωση τονίζεται ακόμη ότι πρόθεση της Γερμανίας ήταν με το πρώτο πακέτο «το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του», ενώ υπογραμμίζεται ότι το Βερολίνο είχε υποστηρίξει την ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους νωρίτερα από άλλους.

«Ο συνδυασμός όρων και αλληλεγγύης ήταν και παραμένει σωστός» καταλήγει το υπουργείο.

Εντωμεταξύ, αντίθετα στην προοπτική νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εμφανίστηκαν στελέχη των κυβερνητικών κομμάτων της Γερμανίας.

«Όποιος ζητά τώρα νέα αναδιάρθρωση, θα πρέπει να είναι σαφές ότι θέτει υπό αμφισβήτηση το σύνολο των πακέτων στήριξης» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών, Μίχαελ Μάιστερ, ενώ ο αρμόδιος του CDU για θέματα προϋπολογισμού, Νόρμπερτ Μπάρτλε, είπε ότι ακόμη και αν συμφωνηθούν μέτρα ελάφρυνσης των όρων του ελληνικού προγράμματος, αυτό δεν ισοδυναμεί με άδεια για κούρεμα του χρέους.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Ράινερ Μπρούντερλε, κάλεσε την Ελλάδα να παραμείνει στον ορθό δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ