Χρησιμοποιώντας έναν «πολύπλοκο ιστό από εξωχώριες οντότητες», ο οποίος τυπικά δεν παραβιάζει τη νομοθεσία, η Apple έχει καταφέρει να γλιτώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους, διαπιστώνει επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου.

Προκειμένου να αποφύγει το βαρύ φόρο του 35% επί των κερδών της στις ξένες αγορές, η Apple κρατά το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της σε θυγατρικές της στην Ιρλανδία, αναφέρει έγγραφο 40 σελίδων που συνέταξε η μόνιμη υποεπιτροπή ερευνών της Γερουσίας.

Το έγγραφο δημοσιοποιήθηκε ενόψει της κατάθεσης του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Τιμ Κουκ ενώπιον του Κογκρέσου την Τρίτη.

Μια από τις εν λόγω θυγατρικές στην Ιρλανδία, η Apple Operations International, φέρεται να έλαβε 29,9 δισεκατομμύρια δολάρια από παραρτήματα της Apple σε άλλες χώρες την τελευταία πενταετία. Το ποσό αυτό, αναφέρει το Reuters, αντιστοιχεί στο 30% των καθαρών κερδών της εταιρείας για αυτό το διάστημα.

Και από τα 145 δισεκατομμύρια δολάρια που διαθέτει σήμερα σε ρευστό η Apple, τα 102 δισ. βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ όπου εδρεύει η εταιρεία.

«Η Apple εκμεταλλεύεται μια διαφορά ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιρλανδία όσον αφορά τη φορολογική της έδρα» αναφέρει η επιτροπή της Γερουσίας στην έκθεσή της.

Η Apple, από την πλευρά της, υποστηρίζει με ανακοίνωσή της προς την επιτροπή ότι δεν χρησιμοποιεί «φορολογικά τρικ».

Στις ΗΠΑ, οι εταιρείες καλούνται να πληρώσουν φόρο με τον ανώτατο συντελεστή του 35% για τα κέρδη τους σε άλλες χώρες, εφόσον όμως τα κέρδη αυτά μεταφερθούν στις ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωσή της η Apple ζητά αναμόρφωση του φορολογικού καθεστώτος με μείωση του συντελεστή αυτού ανεξαρτήτως του ύψους των εσόδων. Ζητά επίσης «λογική φορολόγηση των εσόδων σε άλλες χώρες, η οποία θα επέτρεπε την ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων πίσω στις ΗΠΑ».

Αναγνωρίζει μάλιστα ότι θα πλήρωνε μεγαλύτερο φόρο αν εφαρμόζονταν αυτές οι βελτιώσεις.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Audit Analytics, οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες αύξησαν πέρυσι κατά 15% τα κέρδη που κρατούν εκτός των ΗΠΑ. Το συνολικό ποσό αυξήθηκε έτσι στο 1,9 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Η πρακτική αυτή μπορεί να μην είναι παράνομη, το τελευταίο διάστημα όμως μπαίνει στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης και άλλων χωρών.

Η μόνιμη υποεπιτροπή ερευνών της Γερουσίας έχει ήδη καλέσει σε κατάθεση στελέχη της Microsoft και της Hewlett-Packard, ενώ στη Βρετανία έχουν δεχθεί επικρίσεις εταιρείες όπως η Google, η Amazon και η Starbucks.

Σύμφωνα με το BBC, από τις δέκα εταιρείες με τα μεγαλύτερα ποσά σε εξωχώριες εταιρείες, οι πέντε δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνολογίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ