Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η απόφαση της Κομισιόν να βάλει τάξη στο ζήτημα του πώς σερβίρεται το ωμό, συνοδευτικό, ελαιόλαδο στα εστιατόρια των «27» -όχι τόσο λόγω περιεχομένου όσο λόγω της ίδιας της ενασχόλησης με το θέμα.

Τα νέα μέτρα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και απαγορεύουν το σερβίρισμα σε εστιατόρια από μπολάκια ή φιαλίδια που δεν είναι σφραγισμένα και μπορούν να ξαναγεμιστούν. Το σερβίρισμα θα πρέπει να γίνεται σε σφραγισμένα δοχεία, με αναγεγραμμένα τα στοιχεία του ελαιολάδου και τα οποία θα πετιούνται όταν αδειάζουν.

Το ότι όμως οι Βρυξέλλες έκριναν αναγκαίο να ρυθμίσουν ένα τέτοιο θέμα προκάλεσε αντιδράσεις, με το σκεπτικό ότι η ΕΕ ειδικά στην παρούσα φάση έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα -στα οποία και οι «27» δεν καταφέρνουν πάντοτε να βρουν λύσεις.

«Εάν η ΕΕ διοικείτο λογικά και όπως έπρεπε, ο κόσμος δεν θα ήταν τόσο εναντίον της» σχολίασε σχετικά η βρετανίδα ευρωβουλευτής Μαρίνα Γιαννακουδάκη. «Όταν τους έρχονται τέτοια τρελά πράγματα, δικαιολογημένα και αμφισβητείται η νομιμοποίηση και η ορθή κρίση τους» υποστήριξε.

Όσα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με το θέμα, το έκαναν κυρίως για το περίεργο της υπόθεσης (και αυτό, με σκωπτική διάθεση) και όχι για το περιεχόμενο της απόφασης.

«Η ΕΕ βρίσκει τον χρόνο να πει στα εστιατόρια πώς να σερβίρουν λάδι» είναι ο τίτλος του θέματος στο Reuters. Η γερμανική Sueddeutsche Zeitung επισημαίνει πως πρόκειται για μία «μεταρρύθμιση που ως επί το πλείστον αγνοήθηκε» και την χαρακτηρίζει την «πιο περίεργη μετά το θρυλικό διάταγμα για τα στραβά αγγούρια».

Η απόφαση, πάντως, δεν ελήφθη ομόφωνα. Βρήκε την στήριξη των 15 από τις 27 κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και των ελαιοπαραγωγικών χωρών (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ