Την έντονη ανησυχία της για τις συνθήκες εργασίας στο Μπανγκλαντές, μετά την κατάρρευση του εργοστασίου στη συνοικία Σαβάρ της πρωτεύουσας, εκφράζει η ΕΕ και εξετάζει τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Στους 413 οι νεκροί σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Μπανγκλαντές και τα ενδύματα που κατασκευάζονταν στις βιοτεχνίες που υπήρχαν στο κτίριο το οποίο κατέρρευσε, προμήθευαν εταιρίες ένδυσης στην Ευρώπη και τον Καναδά.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η ΕΕ είναι και η χρήση του συστήματος εμπορικών προτιμήσεων.

«Η ΕΕ εξετάζει άμεσα τη λήψη κατάλληλων μέτρων και μέσω του Συστήματος Γενικευμένων Προτιμήσεών της (GSP) που προσφέρει στο Μπανγκλαντές προνομιακή δασμολογική μεταχείριση στην ευρωπαϊκή αγορά, στο πλαίσιο του εμπορικού καθεστώτος EBA (τα πάντα εκτός από όπλα) με στόχο να ενθαρρύνει την υπεύθυνη διοίκηση των εφοδιαστικών αλυσίδων που λειτουργούν στις αναπτυσσόμενες χώρες» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσαν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον και ο ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Γκουχτ.

Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου έχει συλληφθεί. Τα περιουσιακά του στοιχεία, όπως και αυτά των ιδιοκτητών των πέντε εργοστασίων που λειτουργούσαν στο κτίριο, έχουν παγώσει.

Ο απολογισμός των νεκρών από την κατάρρευση οκταώροφου κτιρίου στο Μπανγκλαντές αυξήθηκε σε 413, καθώς οι διασώστες ανέσυραν και άλλα πτώματα από τα ερείπια, ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Τουλάχιστον 600 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι για όγδοη ημέρα μετά το δυστύχημα.

Εκατοντάδες συγγενείς των εργατών που φέρονται ως αγνοούμενοι περιμένουν με αγωνία την εξέλιξη των ερευνών.

Τουλάχιστον 2.400 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν βιοτεχνίες ετοίμων ενδυμάτων, μια τράπεζα και καταστήματα κατέρρευσαν.

Συγγενείς έχουν δηλώσει τουλάχιστον 1.300 ονόματα αγνοουμένων στην αστυνομία αλλά αξιωματούχοι είπαν ότι ο αριθμός μπορεί να είναι μικρότερος, καθώς πολλά ονόματα έχουν δηλωθεί δύο φορές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό