Φτωχότερα εμφανίζονται τα νοικοκυριά στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες οικονομικά ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης, σε σύγκριση με τη λεγόμενη περιφέρεια, σύμφωνα με μελέτη της ΕΚΤ με στοιχεία που ως επί το πλείστον χρονολογούνται στο 2010.

Τα στοιχεία της μελέτης ωστόσο πρέπει να προσεγγιστούν με προσοχή, καθώς, μεταξύ άλλων, σημαντικό ρόλο παίζει η ιδιοκτησία της κύριας κατοικίας -στην οποία η Γερμανία κατατάσσεται στο χαμηλότερο άκρο της λίστας, ενώ αρκετές χώρες του Νότου βρίσκονται στις υψηλές θέσεις.

Στη μελέτη, αρκετές χώρες του Νότου (ανάμεσα στις οποίες και αρκετές στη δίνη της κρίσης) κατατάσσονται υψηλότερα από τη Γερμανία. Ο μέσος όρος πλούτου νοικοκυριών στην Κύπρο βρίσκεται στις 670,9 χιλ. ευρώ, στο Λουξεμβούργο στις 710,1 χιλ. ευρώ, στην Ισπανία στις 291,4 χιλ. ευρώ, στην Ιταλία στις 275,2 χιλ. ευρώ και στη Μάλτα στα στις 366 χιλ. ευρώ.

Στη Γερμανία, το μέγεθος φτάνει στις 195,2 χιλ. ευρώ. Η Ελλάδα βρίσκεται στις 147,8 χιλ. ευρώ και η Πορτογαλία αρκετά κοντά στις 152,9 χιλ. ευρώ.

Στη διάμεση τιμή (διαφορετικό μέγεθος) μάλιστα, η Γερμανία βρίσκεται στο τέλος. Η διάμεση τιμή καθαρού πλούτου είναι 51,4 χιλ. ευρώ στη Γερμανία, ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται στις 101,9 χιλ. ευρώ, στην Πορτογαλία στις 75 χιλ. ευρώ, στην Ιταλία στις 173,5 χιλ. ευρώ, στην Ισπανία στις 182,7 χιλ. ευρώ και στην Κύπρο στις 266,9 χιλ. ευρώ.

Κεντρικό είναι ότι στη Γερμανία εμφανίζεται το μικρότερο ποσοστό εκείνων που έχουν στην ιδιοκτησία τους (άμεσα ή έμμεσα, δηλαδή ενυπόθηκη) την κατοικία τους. Στη Γερμανία, το ποσοστό φτάνει το 44,2%, ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται στο 72,4%, στην Ισπανία στο 82,7%, στην Ιταλία 68,7%, στην Κύπρο 76,7% και στην Πορτογαλία το 71,5%.

Ανάλογα με τα γερμανικά είναι και τα στοιχεία για την Αυστρία, η οποία είναι επίσης η δεύτερη χώρα με χαμηλό ποσοστό ιδιοκτησίας στην πρώτη κατοικία (47,7%). Στην κατάταξη για τον πλούτο, η Αυστρία βρίσκεται σε παρόμοια θέση με τη Γερμανία σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ