Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο από τα... κενά της TV

Ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο από τα… κενά της TV

Δύο πειραματικές υλοποιήσεις που παρέχουν πρόσβαση σε σχολεία, βιβλιοθήκες και κλινικές σε αραιοκατοικημένες περιοχές της Αφρικής με φτωχή υποδομή επικοινωνιών ξεκίνησαν την λειτουργία τους τον Μάρτιο, με πρωτεργάτες την Google και την Microsoft. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την τεχνολογία των λεγόμενων «λευκών διαστημάτων» του ραδιοφάσματος που υπάρχουν μεταξύ ραδιοτηλεοπτικών ζωνών συχνοτήτων για να αξιοποιήσει βέλτιστα τον πολύτιμο αλλά και πεπερασμένο πόρο.

Δύο πειραματικές υλοποιήσεις που παρέχουν πρόσβαση σε σχολεία, βιβλιοθήκες και κλινικές σε αραιοκατοικημένες περιοχές της Αφρικής με φτωχή υποδομή επικοινωνιών ξεκίνησαν την λειτουργία τους τον Μάρτιο, με πρωτεργάτες την Google και την Microsoft.

Παρά το γεγονός ότι οι υλοποιήσεις αυτές πληθαίνουν, το ρυθμιστικό πλαίσιο σε Ε.Ε. και Η.Π.Α. παραμένει ασαφές. Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την τεχνολογία των λεγόμενων «λευκών διαστημάτων» του ραδιοφάσματος που εντοπίζονται μεταξύ των ζωνών συχνοτήτων από τις οποίες γίνεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικού σήματος, αφού η Επιτροπή έκρινε ότι τα TV White Spaces θα μπορούσαν να διευρύνουν τον πολύτιμο αλλά και πεπερασμένο πόρο του ραδιοφάσματος.

Η Google ανακοίνωσε στις 26 Μαρτίου την έναρξη της λειτουργίας του δικτύου TV White Spaces που παρέχει ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε δέκα σχολεία στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Η εταιρεία επισημαίνει ως συγκριτικό πλεονέκτημα των λευκών διαστημάτων την μεγαλύτερη εμβέλεια των ασύρματων αυτών δικτύων που μεταφέρουν το σήμα από χαμηλότερες συχνότητες (τυπικά στα 600MHz). Όπως εξηγείται, η τεχνολογία θεωρείται ιδανική για την παροχή υπηρεσιών συνδεσιμότητας με χαμηλό κόστος σε επαρχιακές κοινότητες με φτωχή υποδομή τηλεπικοινωνιών αλλά για την επέκταση της κάλυψης ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το έργο TVWS στο Tenet.ac.za.

Εκτός από την Google, και η Microsoft Research έθεσε σε Μάρτιο σε λειτουργία ένα ασύρματο δίκτυο που εκμεταλλεύεται τα κενά μεταξύ των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων. Αυτή τη φορά, η υλοποίηση έγινε στην Κένυα, παρέχοντας πρόσβαση σε τρία σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε μια κλινική και μια βιβλιοθήκη. Εδώ η πρόκληση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, καθώς δεν υπήρχε πρόσβαση σε δίκτυο ηλεκτροδότησης, ανάγκη που καλύπτεται από ηλιακά πάνελ 7τμ που παράγουν 4,5KWh την ημέρα, ενέργεια αρκετή, μεταξύ άλλων, για να φορτίσει την νύχτα Microsoft Surface, τα πρώτα tablet κατασκευής Microsoft στα χέρια των μικρών μαθητών, από τα οποία αξιοποιείται η ασύρματη πρόσβαση.

Δείτε εικόνες από το πρότζεκτ της Microsoft Research, σε συνεργασία με το υπουργείο επικοινωνιών στην Κένυα, την Adaptrum (εξοπλισμός) και την τοπική εταιρεία επικοινωνιών Indigo Telecom.

Το δίκτυο, που επιτυγχάνει ταχύτητες 16Mbps, πρόκειται να επεκταθεί σε 20 ακόμα σημεία στην χώρα μέσα στο 2013. Για την ανάπτυξη του δικτύου χρειάστηκε η συνεργασία της Indigo Telecom, η οποία συνδέει το ασύρματο δίκτυο των λευκών διαστημάτων, στο δικό της δίκτυο οπτικών ινών. Η δυνατότητα ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης δεν θα πρέπει να συγχέεται με τα πρότυπα Wi-Fi ΙΕΕΕ 802.11, αφού απαιτείται διαφορετικός εξοπλισμός. Εντούτοις, στο πρότζεκτ στην Κένυα το πρόβλημα της ασυμβατότητας Wi-Fi επιλύεται με την χρήστη δεκτών που λειτουργούν ως δέκτες σήματος από τις περιοχές των λευκών διαστημάτων αλλά και ως παραδοσιακά Wi-Fi hotspot. Έτσι, οι συσκευές αυτές, κατασκευής μιας startup στην Silicon Valley, την Adaptrum, δέχονται το σήμα από τα λευκά διαστήματα και διανέμουν ασύρματη πρόσβαση στο Ίντερνετ από τις τυπικές συχνότητες Wi-Fi των 2,4GHz και των 5GHz. Σύμφωνα με τους ερευνητές της Microsoft Research, οι συνθήκες στην Κένυα επιτρέπουν την απρόσκοπτη χρήση απαιτητικών εφαρμογών όπως είναι η τηλεφωνία μέσω Skype ή άλλες που απαιτούν μικρό χρόνο υστέρησης (latency). Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το White Space Project της Microsoft στην Αφρική αλλά και άλλα πιλοτικά έργα White Spaces.

Η αξιοποίηση των «λευκών διαστημάτων» θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένας από τους τρόπους βέλτιστης αξιοποίησης του ραδιοφάσματος, ενός πολύτιμου αλλά και πεπερασμένου πόρου. Μάλιστα, οι τεχνολογίες που καθιστούν διαθέσιμους αυτούς τους επιπλέον πόρους ραδιοφάσματος -μαζί με την από κοινού χρήση ζωνών για τις οποίες δεν απαιτείται άδεια- περιλαμβάνεται στα πλάνα της Επιτροπής για το Ψηφιακό Θεματολόγιο. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με το πρόγραμμα πολιτικής για το ραδιοφάσμα στο europa.eu

Τέλος, η Wi-Fi Alliance, που πιστοποιεί την τήρηση των βιομηχανικών προτύπων, έχει από το 2011 επισημάνει ότι δεν θα πρέπει να γίνεται αναφορά στα ασύρματα δίκτυα των λευκών διαστημάτων ως Super Wi-Fi, αφού δεν πρόκειται για Wi-Fi. Κι αυτό καθώς, smartphone και tablet δεν μπορούν να συνδεθούν σε αυτά, η εμπειρία είναι διαφορετική. Πάντως, η ΙΕΕΕ, που ορίζει τα σχετικά πρότυπα μετά την συμφωνία των μελών της, εργάζεται για την ανάπτυξη των προδιαγραφών IEEE 802.11af και έχει αποδεχτεί ως πρότυπο το IEEE 802.22.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024